Verdidebatt

Gullfeber'n herjer

Ski-VM i Holmenkollen koster minst sju millioner kroner i timen. Er folkefesten verdt prisen?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg tilhører en sjelden rase, i alle fall tilsynelatende. Jeg er mann og ikke sportsinteressert. Det kan bli trøblete de nærmeste dagene, når friske skøytetak og nylagt rubb skal innkassere edelt metall til oppmuntring og glede for den norske folkesjela. Her gjelder det å lese seg opp før lunsjpausen, for å kunne henge med på resultatbørsen i lunsjpausene.
Gode nordmenn kan gjøre rede for hvor de var da Brå brakk staven. Det kan ikke jeg, selv om jeg til og med var tilstede i det famøse mesterskapet i 1982. Men ikke der det skjedde. Da var jeg trolig mer opptatt av folkefesten og gomlet medbrakt pølse på termos. Men jeg husker at jeg ikke så Olav Hansson nesten slå Matti Nykänen i hopp stor bakke. Det gjorde ingen andre heller, for tåka lå tett som ertesuppe.

Snørr. 650 utøvere skal gjennom 21 øvelser i løpet av 11 dager. Egentlig burde jeg ikke bry meg, jeg kommer likevel ikke til å huske noe særlig mer enn hvor snørrete utøverne var når mesterskapet er over. Det er bare to haker med det hele: prislappen, og at dette er en folkefest. Jeg er med andre ord invitert, men har ikke lyst til å komme.
Nordmenn elsker folkefest. Ifølge en undersøkelse er folkefest viktigere enn medaljer i ski-VM. Det er knapt 14 dager siden den forrige. Da var det folkefest under World Cup i Konnerud i Buskerud. Uka før ble folkefesten arrangert i den nye skiflygningsbakken i Vikersund. I slutten av januar var «folkefest» tema for Glogerfestivalen i Kongsberg. Vi er allerede verdensmestere i folkefest og har festet jamt og trutt siden krigen i takt med oljepumpene fra Nordsjøen. Men kan det være sunt å feste så mye? «Ingen kan ha fødselsdag hver dag. Det er et år fra jul til jul», sang Knutsen og Ludvigsen, kloke ord fra to fyrer som bodde i en tunell.

Kirkelig. Ifølge Bokmålsordboka har folkefesten kirkelig utspring og var knyttet til det som kalles kermesse, eller et kirkemarked. Tradisjonelt innholder en folkefest dans og fyrverkeri, levende musikk fremført av spellemenn og orkestre, leikaring og bål, og aller helst tale av en embetsmann, gjerne kongen.
Norske politikere tror Ski-VM gir viktig markedsføringsverdi mot turister. Det er ikke ekspertene enige i.
Handelsstanden satser på gull i kassa og lokker med VM-tilbud. Gilde har VM-pølser med brøl, elektronikkbransjen selger VM-TVer, vi kan kjøpe VM-potetgull og VM-gensere. Gullfeberen herjer allerede, slik Kjell Fjalseth og Anne Lise Gjøstøl sang i 1982. Da tok vi 14 medaljer.
NRK letter lisenskista for 60 millioner kroner. Dette er NRKs største idrettsarrangement etter Lillehammer OL. 120 direktesendte timer er planlagt.

Prislapp. Lørdag skrev Vårt Land at VM i Holmekollen blir 35 ganger dyrere enn planlagt. Prislappen har økt fra 52 millioner til 1,8 milliarder. For en uinteressert sportssjel blir prislappen minst 163 millioner kroner pr dag eller 6,8 millioner i timen. Noen har regnet seg ut til at hvert hopp i bakken koster 100.000 kroner.
Hva skal den oppvoksende slekt lære av dette? Har du kredittkort så overtrekk det, og tenk for all del ikke på å holde budsjettene. Hva slags økonomisk ideal er det politikerne ønsker å gi videre til en slekt som skal overta en klode der budsjettrammene er i ferd med å ta knekken på livsgrunnlaget.
Personlig tror jeg det hadde blitt litt av en folkefest hos Kirkens Bymisjon eller Røde Kors hvis Oslos ordfører kom og sa: – Heisann vi klarte og skrape sammen 1,74 milliarder vi hadde tenkt å bruke på et barneskirenn oppi lia her, men så fant vi ut at vi heller vil gi det til dere, kan dere bruke det til noe?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt