Verdidebatt

Butikkvin = billigvin

Debatten om vin- og brennevinssalg i dagligvareforretningene har igjen våknet til liv. De som er for viser stadig til andre europeiske land hvor slike varer selges over disk på supermarkedene. Nå skal Vinmonopolet øke åpningstidene.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ja, bestemt er det jo ikke, men de som tjener penger på salgsmonopolet ønsker selvfølgelig å gjøre det mer tilgjengelig og attraktivt for folk. Økt tilgjengelighet ved lengre åpningstider er et høyst aktuelt virkemiddel, selv om noen hevder dette slett ikke vil bidra til noen boost i omsetningen. Er det lov å spørre hvorfor man da skal øke åpningstidene? Er ikke økt omsetning målet for alle som driver med salg??

Vinmonopolet selv ser visst ikke på økte åpningstider som et alternativ for å gjøre seg selv mer attraktiv, og om mulig kanskje bidra til å kunne demme opp mot et supermarkedsalg av vin. Ansvarlighet er mantraet til Vinmonopolet. Men de sitter kanskje ganske godt i monopolstolen sin..?

Jeg vet ikke om tilhengerne av monopolets opphør og salg over disk i matforretninger baserer dette synet på hvor lettvint det er andre steder, ut fra kortere ferieopphold i andre europeiske land, eller de har bodd utenlands over en lengre periode, og på den måten har gjort seg opp kvalitative erfaringer som tilsier at de vet hva de snakker om. Min personlige erfaring begrenser seg til kun 4,5 år i Nederland, hvor vin og annen alkoholholdig drikke sto stablet i de fleste supermarkeder. Brennevin og kvalitetsvin og andre produkter av god kvalitet innenfor denne varegruppen fant man i dertil egnede salgslokaler a'la Vinmonopolet. (Brennevinsutsalg.)

I land hvor alkohol selges over disk i matvarebutikkene har de gjerne en helt annerledes drikkekultur enn det nordmenn er beryktet for å ha. Vår hang til å drikke oss fra sans og samling i en hver anledning oppleves av flere Norges-entusiaster, som svært tacky, og de fleste jeg har snakket med er faktisk av den oppfatning at det er svært forståelig at man ikke selger slike varer over disk på hvert gatehjørne i Norge.

Vin kjøpt på supermarkeder og i lokale matforretninger vil ha stor variasjon i kvalitet og lagringsevne på grunn av den manglende muligheten til skikkelig plassering og temperatursvingninger som bidrar til å forringe kvaliteten på produktene.

Jeg tror at de som kjøper vin og er bevisste på at det skal være god kvalitet på det de kjøper og drikker, fortsatt vil ønske å kjøpe den fra forretninger hvor de vet hvordan slikt skal håndteres. De som drikker vin fordi de ikke liker øl, og planlegger helgefylla på supermarkedet, de er ikke opptatt av lagringsevne eller temperaturer, de vil ha lett tilgjengelighet, lav pris og et brukbart utvalg. Det er de færreste av oss som har råd til å leve så ødslig at vi drikker oss fulle på vinflasker til over 1000 kroner flaska, selv om det selvfølgelig finnes de som kan koste på seg det også.

Med "Vinmonopol i alle kommuner", og åpningstider som ikke tilsier at folk må bruke lunsjpausene på jobb til å handle, så vil man ha god tilgang på ei produktgruppe som trenger mer kompetanse enn håndtering av dagligvarer i butikkene våre. Det vil være lettere å unngå salg til mindreårige. Norge er ikke en vindrikkende nasjon på linje med Frankrike, Spania eller Italia, hvor vin til maten er dagligdags. Prisnivået er selvfølgelig noe man kanskje burde sett litt på, men foreløpig synes jeg personlig det er viktigere å få ned avgiften på mer nødvendige produkter, som strøm, drivstoff og helsetjenester.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt