Monica Øien

6

Hva sier de religiøse tekstene om homofili?

Publisert: 10. aug 2009  /  5815 visninger.

Man kan undre seg over hvor vår fordømmelse mot homofili stammer fra. I programmet Gudene Vet om homofili vi lagde for TV2 på vårparten (2009) innhente vi endel informasjon om temaet homofili fra gamle hellige skrifter, etter samtaler med flere religionsvitere og eksperter fikk vi vite følgende om homofili i de ulike religionene.

Gudene Vet3 029

Homofili blant jøder:

I 3 mosebok i gamle testamentet sammenlignes homofili med å ligge med dyr. Jødedommen har fra gammelt av forbud mot homofili, og i Israel er man nok mer forsiktig som homofil enn i Norge, men det har vært arrangert "gay parades", og til siste Grand Prix sendte man en transvestitt, så det kan ikke sammenlignes med muslimske land. Som i alle disse livssynsspørsmålene finnes det alle slags oppfatninger og levevis blant jøder i og utenfor Israel, og i enkelte typer menigheter lesbiske og homofile rabbinere.

Kristendommen:

Synet på homofili kan spores tilbake til ca 3 skriftsteder: i 3. mosebok, hvor homofili sammenlignes med å ligge med dyr, i 1. korinterbrev kapt 5 eller 6 og i 1. romerbrev kapt 5 eller 26. Det siste skriftstedet beskriver homofili som noe andre religioner driver med - det var jo en del akseptert homofili i antikken, bl.a. hos grekerne, og det har alltid vært et poeng for religioner som krever eksklusivitet, å omtale andre religioner negativt.

Miljøer som har vært ekstra negative til homofili i Norge er i Misjonssambandet, en av misjonsbevegelsene som sprang ut av pietismen.

Islam:

Homofili ikke er entydig behandlet i Koranen. Her kan man trekke en parallell til Bibelen - teologer og andre strides om hva de skriftstedene som omhandler eller kanskje omhandler homofili egentlig sier. Det er ingen klare utsagn i Koranen som fordømmer homofili og kun 3-4 vers som kan tolkes i den retningen.

Det er også interessant at man tradisjonelt i islamske kulturer - som i en del andre samfunn med sterk kjønnssegregering - har hatt stor toleranse for homofili i praksis, så lenge man er diskret. Den franske forfatteren André Gide og var tidlig på 1900-tallet i arabiske land og hadde sex med unge gutter - som han så skrev om. I dag er det en utbredt sex-turisme - både heterofil og homofil - i de samme landene, bla. Tunisia og Marokko. Dette er imot Koranen og alle vet det, men det foregår allikevel og helt usynlig er det ikke.

Dødsstraff for homofili finnes bl.a. i Iran, Saudi-Arabia, Sudan og noe i Pakistan. Allikevel er det få som får dødsstraff - av prostituerte eller vanlige homofile. Man skal være ekstra uheldig. Ofte blir man angitt av en nabo man har kranglet med eller en slektning som man er uenig med om noe helt annet - det er altså mer en måte å bli kvitt noen man ikke liker enn at folk flest er så rasende på de homofile at de ønsker dem døde. Det er mye dobbeltmoral i tradisjonelle samfunn - man kan faktisk si at man ikke ønsker å bruke sharia-lovene fullt ut uten drapstrusler: En leder for et muslimsk parti i Marokko har sagt til Le Monde at han ikke ønsker å straffe homofile.

I Afghanistan, særlig Pashtun-provinsen, er det ikke uvanlig med en praksis vi også kjenner fra det antikke Hellas, at menn er læremestere og mentorer for unge gutter, som de i tillegg har sex med. Dette blir ikke kalt homofili, men noe annet, og da er det akseptert.

Homofili er et tema som hinduer og buddhister ikke oppfatter som noe stort spørsmål generelt.

Buddhismen:

Buddhistene tematiserer ikke homofili - men fordømmer det heller ikke. Det er lite fordømmelse generelt i buddhismen. I praksis praktiseres homofili i en del buddhistiskeklostre, på samme måten som det er blir praktisert i kristne, katolske klostre. Men man snakker ikke om det. Kanskje kan homofil praksis mellom menn være mer sosialt akseptert uten penetrering, enkelte vil kun oppfatte penetrering som faktisk sex. Det er allikevel ingen "synd", men buddhismen har ikke det samme forholdet til synd uansett.

Kina: Fra 2008 kan ikke lenger de kinesiske, provinsielle domstolene idømme dødsstraff, kun høyesterett. Det er i følge kinaekspert Chen Li et stort fremskritt for menneskerettighetene i landet.

Hinduismen:

Homofili er ikke behandlet i hindulitteraturen. Det er ikke uvanlig å se menn som viser stor fysisk intimitet mot hverandre i India, men det er mer som et utslag av at kjønnene lever relativt separat i dagliglivet, at de fleste har venner mest av eget kjønn, enn at det er utslag av undertrykt homofili. Homofili er på den annen side ikke er noe særlig fordømt - men trolig ikke fordi det er direkte akseptert, heller fordi det ikke er tematisert. Det kan jo endre seg når bredere lag av hindusistiske samfunn blir mer påvirket av Vesten; først da får man se hvordan de egentlig reagerer.

Kilder:

Hanna Havnevik, Hutten, Kari Vogt, Sigurd Hjelde, Bente Groth, Nina Kraft, Wikipedia

Denne bloggen er ment som informasjon til kunnskapshungrige lesere

1 liker  
Kommentar #1

Knut Haug

15 innlegg  140 kommentarer

Hva sier Bibelen?

Publisert over 12 år siden

Så vidt jeg kan se har du utelatt noen meget viktige skriftsteder fra Bibelen.-Du nevner fra kristendommen bl.a.-1 Romerbrev.kapt 5 eller 26. ( Her viser du nok at du ikke er helt sikker i Skriften)- For det er jo ikke flere kapitler i Romerbrevet, så vi sier ikke 1 Romerbrev, for det andre: Romerbrevet 5 handler om rettferdiggjørelsen av tro, og for det tredje:det er ikke 26 kapitler i Romerbrevet, men 16.

Når det er sagt kan du lese i Romerbrevet Kap.1: versene18 -28, hvor det står om homofili. Når du så lesere i henvisningene under vers 27--så står det i 3 moseb. vers 22: "Du skal ikke ligge med en mann slik som en ligger med en kvinne. Det er en styggedom." I 1 Kor.brev kan du lese i Kap: 6. 9 og 10--(Les selv.)

Dette er bare noen skriftsteder som bedre skulle belyse det Bibelen sier i ditt innlegg.

1 liker  
Kommentar #2

Kjellrun Marie Sonefeldt

238 innlegg  1504 kommentarer

Smalsporet informasjon

Publisert over 12 år siden

Kjære Monica Øien.

Din oversikt om homofili og homosex i andre religioner kan ikke brukes til å skygge over Bibelens strenghet . Moses ville ta tendensen til homosex ved roten og påbød dødsstraff. Kanskje hadde han sin mentalitet fra egytisk mysteriereligion ettersom han vokste opp i Egypt? Og Paulus sin krasshet mot homosex,kjenner vi jo til.

Din oversikt fra andre religioner og kulturer kan sikkert utvides til en mere bredspektret oversikt,også mht. til strenghet. Vera Henriksen skrev historiske romaner fra vikingetiden,utifra islandsk kildemateriale ,også skrifter som ikke er oversatt til norsk. I en bok,husker ikke hvilken,skrev hun om en ung mann som ble nødt til drepe sin fosterbror, fordi denne i affekt kalte ham er rag,som var et så stygt skjellsord at det forpliktet til gjengjeldelse med drap.

LLH forklarer seg selv som Landsforeningen for lesbiske,homofile,bifile og transpersoner. Rimeligvis er mange,som i utgangspunktet er bifile, blitt homosexuelle, grunnet samfunnspåvirkningen. Jeg har tidlige her på bloggen vist til en mann i homofilt samboerskap som forelsket seg i en pike som ble gravid.Det ble så mye tumulter i kjølvannet av det,at det endte med at han tok sitt eget liv. Avisen SøndagSøndag slo dette stort opp på første side.Det handlet om en kjendissønn. En lokalavis i Akershus intervjuet en kvinnelig prest som hadde lagt prestekjolen på hylla og avsluttet sitt lesbiske parforhold. Pastor Jan Åge Torp,opplyste at han hadde "helbredet" 200 homosexuelle som hadde bedt om forbønn. Disse var rimeligvis i gruppe bifile som hadde kommet ut på homosex og fant ut at de ikke var så avgjort homofil allikevel.Dette er nok bare toppen av virkeligheten om rotbarerot i kjølvannet av moderne agitasjon,og det er på tide at vi viser omsorg for de som er i vinglingsposisjon nå. 

Jeg tillater meg å sitere fra en lærebok for sykepleiere,skrevet på 1950tallet av psykiater P.F.Dickmeiss. "I overgangsårene er kønsdriften endnu ikke helt sikker i sin retning,og tilvænning til homosexuelle praktiker på dette tidspunkt av livet gennom forførelse av jævnaldrende eller voksne kan medføre varig sexuel afsporing.Senere indtrædende modning af de forhåndenværende normale anlegg vil dog for en dels vedkommende senere føre deres sexualliv over i normal-sexuelle baner."(sitat slutt) De nevnte tilfelle av avsluttet homofilt/lesbisk samboerskap har rimeligvis noe med nevnte naturlover å gjøre. Ungdommen må orienteres om at homofile følelser i overganggsalderen slett i betyr at de er "dømt" til å være homofile resten av livet.

 

 

1 liker  
Kommentar #3

Torstein Langesæter

177 innlegg  5570 kommentarer

Homofili

Publisert over 12 år siden

Det er ikkje tvil om kva Guds ord seier om homofili .

For ein kristen vert det Jesus kallar for "lova og profetane" rettesnor for kva som er rett og gale.

Skjebnen til Sodoma og Gomorra er gitt som advarsel for oss alle dersom me vil leva i synd. Synd er mange ting og Guds ord oppfordrar oss til å leggja synda vekk.

I dag skal folk tvingast til å synast det er normal når td to mannfolk ....

Om Lot står det i 2 Peter 2 at Lot vemmes over korleis folka levde i Sodoma og Gomorra.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentar #4

Magnus Husøy

19 innlegg  4123 kommentarer

RE: Hva sier de religiøse tekstene om homofili?

Publisert over 12 år siden

 

10.08.09 kl. 12:52 skrev Monica Øien:

Man kan undre seg over hvor vår fordømmelse mot homofili stammer fra. I programmet Gudene Vet om homofili vi lagde for TV2 på vårparten (2009) innhente vi endel informasjon om temaet homofili fra gamle hellige skrifter, etter samtaler med flere religionsvitere og eksperter fikk vi vite følgende om homofili i de ulike religionene.

Homofili blant jøder:

I 3 mosebok i gamle testamentet sammenlignes homofili med å ligge med dyr. Jødedommen har fra gammelt av forbud mot homofili, og i Israel er man nok mer forsiktig som homofil enn i Norge, men det har vært arrangert "gay parades", og til siste Grand Prix sendte man en transvestitt, så det kan ikke sammenlignes med muslimske land. Som i alle disse livssynsspørsmålene finnes det alle slags oppfatninger og levevis blant jøder i og utenfor Israel, og i enkelte typer menigheter lesbiske og homofile rabbinere.

Kristendommen:

Synet på homofili kan spores tilbake til ca 3 skriftsteder: i 3. mosebok, hvor homofili sammenlignes med å ligge med dyr, i 1. korinterbrev kapt 5 eller 6 og i 1. romerbrev kapt 5 eller 26. Det siste skriftstedet beskriver homofili som noe andre religioner driver med - det var jo en del akseptert homofili i antikken, bl.a. hos grekerne, og det har alltid vært et poeng for religioner som krever eksklusivitet, å omtale andre religioner negativt.

Miljøer som har vært ekstra negative til homofili i Norge er i Misjonssambandet, en av misjonsbevegelsene som sprang ut av pietismen.

Kilder:

Hanna Havnevik, Hutten, Kari Vogt, Sigurd Hjelde, Bente Groth, Nina Kraft, Wikipedia

Denne bloggen er ment som informasjon til kunnskapshungrige lesere

Hei Monica.

Jeg har alltid hatt inntrykk av at de programmene dere lager (og du leder) har vært solide saker. Men denne oversikten - som attpåtil skal være innhenta fra eksperter - virker å være litt tynn. Jeg vil prøve å ta tak i noen av de opplysningene du kommer med. Jeg siterte like godt biten om jødedommen også siden denne henger sammen med kristendommen. (De andre religionene faller jo utenfor den judeo-kristne sammenheng).

3. Mosebok har i alle fall to skriftsteder som omtaler homofili: 18:22 og 20:13.

NT har i alle fall tre skriftsteder: Romerne 1:26-27, 1. Korinter 6:9 og 1. Timoteus 1:10.

I tillegg kommer skriftsteder som 1. Mosebok 19, som omhandler Sodoma og Gomorra mfl.

Så jeg tror nok at "ekspertene" dine ikke har særlig god oversikt over i alle fall kristendommens utgangspunkt hva gjelder det bibelske belegget for homofilisynet.

Mvh Magnus

1 liker  
Kommentar #5

Terje Johs. Johansen

26 innlegg  1906 kommentarer

Om homofili

Publisert over 12 år siden

Jeg begriper ikke at folk gidder lenger å skrive spalte opp og spalte ned om forsvar av homofile? Vi kristne ser at denne form for livsform er syndig, og De som forsvarer dette må nå stikke fingeren i jorda og vedkjenne seg at livet med Jesus er meget fjernt. Klarer de å finne forsvar for denne livsformen må jeg virkelig si at djevelen har fått tåkelagt sinnet deres. Kom i hu Sodoma og Gomorra. Står det ikke klart nok der?

Kommentar #6

Asbjørn Kvalbein

65 innlegg  150 kommentarer

Feil om pietismen

Publisert over 12 år siden

Hei, Monica, Du har vel ikke ment å skrive utfyllende om emnet. Men jeg vil nevne et anliggende i kristen etikk. Vi har ikke lov å bruke seksualdriften til egen nytelse. Den skal tjene forplantningen og sikre at det kommer nye slekter. Dessuten at det blir til glede for min ektefelle. Hvis en homoseksuell livsstil tar overhånd, vil det gå ut over befolkningstilveksten. Mange land har alvorlige problemer med at det fødes for få barn. Barn er en velsignelse. Jeg sier ikke at homofile i og for seg stanser befolkningstilveksten, her er mange grunner, men dette er en side av saken.

Så sier du at Misjonssambandet er mest skeptisk i Norge, og at det skyldes pietismen. Det er helt feil. I den siste utredningen i Den norske kirke er flertallet av biskopene imot homoseksuelt samliv. De biskopene som er uenige, mener likevel det er klart hva Bibelen sier. De to raskest voksende kirker i Norge i dag: Katolikkene og pinsevennene og lignende karismatiske menigheter, er helt klare i sin avvisning av homofilt samliv. Det synes som du vil marginalisere til Misjonssambandet. Saken er at alle de store frivillige kristne organisasjonene mener det samme som det historiske synet. Og pietismen har ikke vært noe mer avvisende enn den lutherske og katolske og anglikanske kirke, for å nevne noen få, men store på verdensplan. Og de raskt voksende kirkene i Afrika, Asia og Latin-Amerika, tror du de har noe annet enn det tradisjonelle kristne synet?

2 liker  
Kommentar #7

Svein Olav Nyberg

6 innlegg  139 kommentarer

RE: Homofili og det å sluke hele GT rått

Publisert over 12 år siden

 

10.08.09 kl. 20:41 skrev Torstein Langesæter:

Det er ikkje tvil om kva Guds ord seier om homofili .

For ein kristen vert det Jesus kallar for "lova og profetane" rettesnor for kva som er rett og gale.

 

 Jeg blir nå fristet over evne til å poste denne videoen som oppsummerer Bibelens bud om ekteskap: http://www.youtube.com/watch?v=OFkeKKszXTw   Ellers har du sikkert lest ditt gammeltestamente: Vil du virkelig beholde alt av "loven og profetene"? Ingenting som kanskje ikke helt passer å ta med i et moderne, sivilisert samfunn? Ikke engang lovene om slaveri?

 

Hva Sodoma og Gomorra angår: Den godeste Lots hustru blir omgjort til en saltstøtte for å snu seg rundt, mens Lot selv som sendte sine egne døtre ut for å bli voldtatt av (de homofile?) byboerne blir regnet som en from mann. Den allvitende Gud visste det kom til å skje om han sendte engler som ikke kunne forsvare seg selv, men han sendte slike bleike engler likevel. Mjaaa ... vi kan lære mye av historien om Sodoma og Gomorra, men først og fremst om hvor underlig en skrue Gud må være.

Kommentar #8

Terje Johs. Johansen

26 innlegg  1906 kommentarer

Re: S.Nyberg

Publisert over 12 år siden

Som skriver:  Den allvitende Gud visste det kom til å skje om han sendte engler som ikke kunne forsvare seg selv, men han sendte slike bleike engler likevel. Mjaaa ... vi kan lære mye av historien om Sodoma og Gomorra, men først og fremst om hvor underlig en skrue Gud må være.

Bleike? hva mener du med det? De kom for å ødelegge disse byene, og de hadde makt til tilintetgjøre disse. I dag leter de forsatt etter disse stedene. De de har funnet er at i det område disse byene lå er det funnet stor mengde svovel i jorden. Englene gjorde en god jobb som Gud hadde sendt dem for å gjøre. Ble ikke disse som angrep englene blinde slik at de ikke kunne finne Lots inngang? Dine utsagn og tolkninger blir noe dårlig i lys av bibelen, Nyberg.

Jesus sier jo at i den siste tid skal bli som Sodoma og Gomorra. Han sier også: Kom Lots hustru i hu. Hun hadde fått denne verden kjær, og hun syntes sikkert det var grusomt å fly fra alt det fine hun hadde. Kanskje hun syntes at livet i Sodoma ikke var så ille allikevel? Derfor var det vanskelig for henne å ikke se seg tilbake. Hun hadde fått denne verden i sitt hjerte. Paulus sier: Søk ikke det som er her nede, men søk det som er der oppe. Verden forgår, men himmelen består.

Kommentar #9

Svein Olav Nyberg

6 innlegg  139 kommentarer

RE: T.Johansen

Publisert over 12 år siden

 

21.08.09 kl. 22:10 skrev Terje Johansen:

Bleike? hva mener du med det? De kom for å ødelegge disse byene, og de hadde makt til tilintetgjøre disse. I dag leter de forsatt etter disse stedene. De de har funnet er at i det område disse byene lå er det funnet stor mengde svovel i jorden. Englene gjorde en god jobb som Gud hadde sendt dem for å gjøre. Ble ikke disse som angrep englene blinde slik at de ikke kunne finne Lots inngang? Dine utsagn og tolkninger blir noe dårlig i lys av bibelen, Nyberg.

 

Og likevel syntes de det var greit å la Lot sende døtrene sine ut for å bli voldtatt av en folkemengde som ikke engang kunne finne døra inn? Hvorfor skulle de komme for å redde en mann som gjorde så ille mot sine egne døtre, men ikke for å redde disse samme døtrene enda de kunne ha gjort det? Det henger dessverre ikke på greip.

Kommentar #10

Terje Johs. Johansen

26 innlegg  1906 kommentarer

Re:Re:Nyberg

Publisert over 12 år siden

Som skriver:     Og likevel syntes de det var greit å la Lot sende døtrene sine ut for å bli voldtatt av en folkemengde som ikke engang kunne finne døra inn? Hvorfor skulle de komme for å redde en mann som gjorde så ille mot sine egne døtre, men ikke for å redde disse samme døtrene enda de kunne ha gjort det? Det henger dessverre ikke på greip.

 

Nå var det vel ikke Lot direkte jeg svarte på. Var det ikke englene du kritiserte?  Jeg er helt enig med deg i lots framgangsmåte. Det var ikke dette jeg svarte deg på heller. Men legg merke til at hopen ikke ønsket kvinner, men sitt eget kjønn. Tidspunktet på blindheten kom etter tilbudet med døtrene.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere