Kommentar

Ung Identitet

I dagens kristne samfunn er det fokus på at ungdom skal disippelgjøres. Ungdom i Oppdrag har en egen Disippel Trenings Skole, og flere kristne organisasjoner har lignende opplegg for tenåringer, og de i tidlige 20-årene. Her undervises det i tema som en disippel bør leve etter, og ha som identitet. Det er også fokus på praksis, både i barne -og ungdomsarbeid, barmhjertighetsarbeid, forkynnelse, misjon i utlandet m.m.

Selv har jeg vært innom Ungdom i Oppdrag, pinsemenigheter, ACTA Bibelskole m.m., og hatt stor glede av mye av forkynnelsen og erfaringer fra praksis. Jeg har lært å se meg selv slik Gud ser på meg, og selvbildet mitt ble mye bedre etter jeg fikk fordype meg i bibelen, og se hva skaperen min sier om meg. Undervisning om Gud som far endrer livet til utrolig mange. Misjon i utlandet viser oss et større bilde av verden og virkeligheten, og gir oss takknemlighet for å få leve i verdens rikeste land, og samtidig skjerpet fokus på å bry oss om de i andre deler av verden som ikke har de rettigetene vi har.

Etter 5 år i disse miljøene, hadde jeg vokst på flere områder. Men da jeg fikk en kraftig knekk, og ble sykemeldt, og identiteten som disippel på en måte ikke var like aktiv lenger, en periode, -da kom spørsmålet: hvem er jeg?

Jeg visste godt hvem jeg var som disippel, og som Guds barn. Men hvem var jeg? Silje Holand, som person? Sånn utenom at jeg var kristen? Alt som var meg, alt som preget den jeg var, hadde blitt stemplet kristent. Kristendommen hadde gitt meg en identitet, men samtidig hadde jeg mistet noe av meg selv på veien.

For første gang på lenge begynte jeg å tenke over ting, ikke utifra bibelen eller forkynnelse, men som helt egne, selvstendige tanker. Jeg gikk gjennom mange prossesser på ny, og forandret meg utrolig mye både som kristen og menneske!

Da ting var som verst, fikk jeg prate med en sykehusprest, som sa noe som enda sitter sterkt igjen:

"Problemet med store deler av kristen-Norge i dag, er at de lærer tenåringer å ha sin identitet i Gud, før de lærer å ha sin identitet i seg selv, som menneske, før kristen. Dette er noe av det jeg ser i din historie, Silje."

Som sagt har jeg og mange andre stor glede og nytte av undervisning, forkynnelse og praksis i kristne menigeter og organisasjoner. Men vi må ikke glemme hver enkelt person som menneske, og klare å se lenger enn bare en ung disippel!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar