Verdidebatt

Dominobrikker i Midtøsten

Frie medier, demokratisering og demonisering fra enkelte ... spennende tider i Midtøsten!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Demonstrasjonsbølgen som startet i Tunisia og som har feid vekk diktatoren i det landet gjorde det samme med giganten i den arabiske verden, det trettiårige diktaturet i Egypt. Mye har vært skrevet og spekulert om hva disse opprørene, og ikke minst deres suksess, skyldes. Jeg tror tilstedeværelsen av frie medier har hatt en uvurderlig effekt både med tanke på hva diktatorene følte at de kunne gjøre for å knuse opprøret, og ikke minst i å skape press fra utlandet. Det var ikke uten grunn at de såkalte pro-Mubark tilhengerne jaktet på journalister og angrep dem. Fremst i rekken har journalistene fra Al Jazeera stått. Når historien en gang skrives om dette opprøret, så vil jeg håpe at disse takkes behørig!

Nå er første del av kampen mot de undertrykkende systemer i disse to landene vunnet, utfordringen med å bygge opp et levende og pluralistisk demokrati med respekt for alle har såvidt begynt. Men samtidig har situasjonen i disse landene skapt endel uro andre steder. I en rekke pre-emptive angrep på demonstranter prøver myndighetene å knuse opposisjon før nyhetskameraene rekker frem.

Vi ser at dette skjer i Algerie, i Yemen, i Bahrain hvor det også dreier seg om sekterisk konflikt med et shia-muslimsk flertall og herskere som er sunni-muslimer. Men interessant nok gjelder det også Iran, som har gjort sitt beste for å late som om det som skjedde i Egypt var et resultat av revolusjonen i Iran i 1979.Dette har de jo til felles med et gitt element her i Vesten, som advarer villig vekk mot snikinnføring av islamisme gjennom revolusjonen i Tunis og Egypt. Jeg har fra begynnelsen av ment at dette var en vrengt forståelse av situasjonen, og at heller enn  dette var det sannsynlig at anti-myndighets demonstrasjonene i 2009/2010 i etterkant av president "valget" ville kunne gjenopplives, styrkess, og komme tilbake.

Vi ser myndigheter i andre land som setter i gang tiltak for å demme opp, jeg er ikke sikker på om det vil hjelpe. For å avslutte vil jeg sitere en venn ifra Tahrir square i Kairo med en påstand som jeg ser like mye som en bønn: Two down, whos next …

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt