Verdidebatt

Hva er en nordmann?

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik har gått og klaget til FN's rasediskrimineringskomité fordi regjeringen vil ha bestått samfunnsfag- og språktest før folk kan få norsk statsborgerskap.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Selvfølge. Er det ikke en selvfølge at en nordmann skal kunne norsk? Hva er det egentlig som definerer en nordmann? En av de viktigste tingene vi nordmenn har felles, er språket. Det finnes ikke mange av oss, men vi har vårt eget språk, og det snakker vi om vi er hvite, rosa, gule eller brune i huden. Det binder oss sammen og skiller oss fra f.eks. svenskene som ellers ligner veldig på oss. Er det egentlig for mye forlangt at en person må kunne norsk før han kan bli norsk statsborger? (Ingen usakligheter om at spedbarn ikke kan norsk heller...) Det er ingen menneskerettighet å bli norsk statsborger. Det er den norske staten som til enhver tid fastlegger de kriteriene som må oppfylles for at det skal skje. Jeg mener at det er et skritt i riktig retning å kreve bestått norsktest før man får bli norsk statsborger. Det må her legges merke til at det er en muntlig test det er snakk om, slik at den ikke skal skille så sterkt mellom de som kan lese og skrive og de som er analfabeter.

Ansvar. Ørstavik hevder så at det ikke gis god nok norskopplæring som treffer alle. Herlighet, sier nå jeg. Er det vårt ansvar at de som kommer hit skal lære seg norsk? Det er allerede ganske godt tilrettelagt, og du får alt opp i hendene. Hvis jeg flytter til et annet land, må jeg selv ta ansvar for å lære meg det lokale språket, eller eventuelt framstå som turist resten av livet. Hvis noen ønsker å bli norsk statsborger er det minste de kan gjøre å legge ned en innsats for å lære seg språket. Hvis de bare vil sitte hjemme og kommunisere på sitt eget språk må de gjerne gjøre det, men da blir de heller ikke norske.

Er det noe som imponerer meg når det gjelder innvandrere jeg kjenner, er det hvor fort de har lært det norske språket. Det gjelder uansett om de er høyt utdannede europeere, eller om de er afrikanere nesten uten utdanning. Det de har til felles er at de har engasjert seg i samfunnet, og at de har hatt en vilje til å lære. Dette engasjementet bør vi premiere, og tilsvarende ikke premiere latskap og ghettoliv.

Diskriminering. Hva dette har å gjøre hos en rasediskrimineringskomité i FN er mer enn jeg forstår. Det må gå an å ha noen regler i dette landet uten at vi skal bli erklærte rasister av den grunn. Dette er en regel som vil bli lik for alle på hele jorden - unntatt nordmenn. Jeg tror det blir litt drøyt å kalle dette rasediskriminering da.

Kanskje vi burde klage inn Statens Veivesen også, for det er jo ingen som får førerkort uten å ha bestått teoriprøven. Det er jo diskriminering av skolesvake... Problemet med slike folk som Ørstavik, er at de konstruerer opp problemer der de egentlig ikke finnes. Er det ikke noe fornuftig å bruke den damen til?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt