Monica Øien

6

Tilhørighet

Publisert: 6. aug 2009  /  1427 visninger.

Det er spesielt et tema som til stadighet blir favoritt samtaleemne når vi inviterer venner på middag. Ordet tilhørighet. Vi i TV Inter ble så oppslukt i temaet at vi dedikerte et helt tv program i Gudene Vet serien der vi spurte og gravde om hva tilhørighet betyr for oss mennesker.

Det er mange tanker som definerer problemstillingen. Hvor hører jeg hjemme, er følelsen geografisk eller åndelig betinget. Jeg har vært på farten siden studiene mine startet tidlig på 90 tallet, og vært innom Bergen, Telemark, Spania og til slutt Oslo. Den største overgangen var utenlandsoppholdet i Granada i Syd Spania tidlig på 90 tallet. Jeg kom til byen 6 uker før jeg skulle starte på kunst og håndverkskolen for å bli kjent med byen og for å finne trygghet og venner. Jeg følte meg naturlig nok ensom de første ukene. Jeg bodde like ved katedralen i byen og besøkte den titt og ofte og kjente nærvær og inderlighet i messen og musikken selv om jeg foreløpig ikke var flytende i språket. Jeg kjente meg hjemme der. I møte med spanjolene kjente jeg meg hjemme uten egentlig å vite helt hvorfor. De gangene jeg er hjemme i min fødeby Stavanger kjenner jeg dragning mot Jæren og strendene, selv om opplevelsene der kun har vært sporadiske og ikke hverdagslige i min barndom. Hvorfor er det slik at man føler seg hjemme på fremmede steder og i møte med nye folk?

Man kan spørre hva det er som gjør at du føler deg hel som menneske? Under filmingen av Gudene Vet besøkte jeg noen munker i Thailand som lærte meg at de først føler tilhørighet når de kvitter seg med materielle goder, tingene skaper bare støy. Tilhørighet er et åndelig fellesskap renset for stash og ekstravaganse for de buddhistiske munkene.

Jeg spurte Finn Schjøll om seksuell legning hadde noe med tilhørighet å gjøre hvorpå han svarte med et smil: Tenker du sånn at kjendis hilser på kjendis og homo hilser på homo? Ja, sånn er det.

Jeg har kommet frem til at tilhørighet for meg verken handler om ting, tro eller geografi. Jeg erkjenner at tilhørighet er når andre mennesker oppfatter meg slik jeg oppfatter meg selv. I det rommet, i det møtet med mennesker og i den forståelsen, det er der jeg føler jeg hører til. Den opplevelsen er ubetalelig, og den følelsen har jeg gleden av å dele med flere flotte mennesker. I teorien betyr det at det er folkene og møtene som skaper en følelse av å høre til. I et kjærlighetsforhold hvor to parter kommer fra to forskjellige kontinenter blir dette møtet det essensielle for å utvikle et felles prosjekt og et felles rom der begge føler seg hjemme, der begge føler seg likeverdige. Der man blir sett og likt for den man er. Det betyr at man må forkaste eller overse andres forventinger og egen prestasjonsangst. I denne åpenbaringen ligger det en redsel for å ikke bli likt, for at folk ikke skal like oss for det vi er.

Det er deilig å bli sett for det man selv tenker man representerer av verdier, kjærlighet og vennskap.

 

Kommentar #1

Magnar Tanem

24 innlegg  314 kommentarer

Viktigere enn vi tror

Publisert rundt 12 år siden

Takk for et flott innlegg!

I dagens samfunn preget av materialisme, stress og statusjag har vi nok undervurdert betydningen av tilhørighet. Jeg tror det er viktig for oss mennesker med rotfeste, identitet og tilhørighet, for det skaper trygghet og en god mental helse.

Så er det naturligvis slik at vi legger ulikt innhold i dette begrepet. Jeg tror også som du er inne på at tilhørighet er nært knyttet til identitet og integritet. Har vi det, kan vi lettere forstå og tolerere andre også.

Jeg mener ellers at tilhørighet er spesielt viktig for barn, at de har trygge omgivelser, en stabil familie og et forutsigbart og omsorgsfullt miljø. Men, vi voksne tør kanskje ikke å innrømme at vi også trenger tilhørighet. I så fall er det synd, for jeg tror som sagt det er viktigere enn vi aner!

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere