Verdidebatt

RASISMENS TILBAKEKOMST

Rasisme brukes alt for ofte som skjellsord. Dette har ført til at mange trekker på skuldrene når rasismebeskyldninger framsettes. Dette er svært uheldig for rasismen har vendt tilbake for fullt i den offentlige debatt og må bekjempes.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er viktig ikke å misbruke begrepet rasisme. Det har et innhold som handler om negative, diskriminerende og krenkende holdninger, meninger og handlinger knyttet til personers etnisk, nasjonal, kulturell og/eller rasemessig bakgrunn. I sin konsekvens handler rasisme alltid om å innskrenke noens grunnleggende rettigheter på grunn av deres etniske bakgrunn, hudfarge, nasjonale, kulturelle tilhørighet (eller lignende).

Dessverre finnes det mange slike oppfatninger og holdninger. Noe er pakket pent inn i kultivert språk, andre forsøker å begrunne diskrimineringsholdningen inn i et vitenskapelig språk om raser og raseforskjell.

Langt fra alle som er skeptiske inn stor innvandring, har rasistiske holdninger eller er rasister. Men uhyggelig mange omfavner klassiske rasistiske oppfatninger samtidig som man avviser at rasismebegrepet er relevant. Påstanden er nettopp at rasismebegrepet er misbrukt og uansett ikke treffer dem og deres påstander og posisjoner.

Moderator slettet tidligere i dag en tråd startet av Ole Jørgen Anfindsen. Det var en seier for anstendigheten at moderator bestemte seg for å slette Anfindsens innlegg og hele tråden. Men dessverre viser en nærmere sjekk av Anfindsens kommentarer til andre innlegg, at lignende synspunkter – også der gjennom siteringer fra den samme svenske bloggerens fremmedfiendtlige og rasistiske innlegg – florerer.

Det gjenstår å se hvordan denne typen rasistiske innlegg vil fortsette å bli lagt ut på Verdidebatt.no. Moderator har definitivt en alvorlig jobb å gjøre.

Det er imidlertid grunn til å peke på at  at den svenske kronikken var hentet fra Document.no. Der er den lagt ut av redaksjonen. Det er ikke tvil om at Document.no har beveget seg stadig lengre i fremmedfiendtlig retning. Mange av kommentarene har også hatt rasistisk innhold. Men mitt inntrykk har vært at redaktør Hans Rustad har forsøkt å bremse utviklingen. En del innlegg i det siste – som det som fikk Sorle Hovdenakk til å trekke seg fra Document.no – tyder imidlertid på at Rustad og dermed Document.no selv er i ferd med å omfavne rasistiske standpunker.

Document.no har blitt et sted som formidler og forsvarer klassisk rasisme – diskriminerende, krenkende, hatefulle holdninger overfor personer med en annen hudfarge (etnisk tilhørighet eller lignende).

Document.no og dets redaktør Hans Rustad bør derfor boikottes. Rustad fortjener ikke å bli invitert til TV-debatter eller å være kommentator i andre sammenhenger hvor man forsøker å drøfte innvandring, asylpolitikk og det flerkulturelle samfunnet på en seriøs måte.

Rasismen må stoppes!

Lars Gule

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt