Verdidebatt

Ideologidebatt i KrF.

Kommentar til Elisabeth Løland og Aud Kvalbeins ordskifte

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vårt Land og de påfølgende innlegg i debatten blant annet på Benjamin Bj, Andas blogg bærer preg av den grunnleggende uenigheten om hva som skal være det ideologiske grunnlaget for KrFs politikk. Det som får Elisabeth Løland til å steile er Aud Kvalbeins anklager om at KrFU er preget av 68-ideologi. Det er som Elisabeth sier en en meningsløs anklage å komme med overfor en gruppe ungdomspolitikere som neppe føler særlig mye fellesskap med de mange av de tradisjonelle 68-kampsakene. Særlig når vi tenker på hvor konservative KrFU er i forhold til abortsaken så faller denne påstanden på sin egen urimelighet.

Aud Kvalbein gjør seg til en representant for en sjikt i KrF som ikke har noen vilje til å jobbe systematisk og ideologisk med den kristendemokratiske ideologi. Heller vil hun forbeholde seg retten til å hente politikk direkte fra et 2000 år gammelt religiøst skrift og moralisere på bakgrunn av det hun mener å kunne lese ut fra den.  Aud Kvalbein er den fremste representant for de som ønsker å være moralpoliti i KrF og i Oslo generelt. Hennes utgangspunkt i forhold til støtten til sex-kjøpsloven var ikke på noen måte ideologisk fundert på feministiske idealer og andre gyldige (om en diskutable)samfunnsetiske betraktninger. Til gjengjeld var en full av en tankegang omkring straff for syndig levesett basert på bibelske lovregler og moralisme. Det er resultatet av manglende ideologisk fundamentering.

KrFU har hatt en mye større grad av ideologisk bevissthet, og dette har gitt seg utslag i motstand mot blant annet bekjennelsesparagrafen. Når man forsøker å bygge et parti på en kristendemokratisk ideologi fremfor moralisme fra bedehusland, får man en rekke konsekvenser som for mange fra bibelbeltet og der omkring vil fremstå som liberalisme. Det betyr ikke at KrFU har en liberal politikk, men det er nødvendigvis slik at en mer konsekvent og ideologisk linje vil komme i motsetningsforhold til en KrF-partikultur preget av fordommer og moralisme. Men denne ideologiske opprydningen i den lavkirkelige fordomsfulle og moralistiske underskogen i partiet tar alt for lang tid, og møter massiv motstand. Det var på bakgrunn av dette at jeg selv betakket meg for videre engasjement i partiet. Idealistiske og ideologisk bevisste kristne kan finne langt bedre partiorganisasjoner å engasjere seg i enn KrF og KrFU. Miljøpartiet de Grønne er for mange, og vil bli for stadig flere, et svært interessant parti for unge kristne. Dere er i hvert fall hjertelig velkomne!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt