Verdidebatt

Tid for ømhet

Har du lyst til å se en film om god gammeldags medmenneskelighet? Da bør du se "Another year" som går på kino nå, en film som i disse Maria Amelia-tider minner oss om verdien av omtanke for vår neste.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mike Leigh er kjent for storfilmer som "Vera Drake" og "Happy-Go-Lucky", og med denne siste filmen skriver han seg inn i britisk filmhistorie.

Sjelden har jeg sett en så enkel historie bevege meg så dypt.  Filmens handling spinner rundt et vellykket og lykkelig middelklassepar, men i veldig liten grad om dem, mer om deres venner og familie.  Her møter den brutale virkeligheten oss i form av en lettere alkoholisert og nevrotisk kvinne, en dypt ensom mann og den alltid nærværende døden.  Gjennom et års forløp blir vi kjent med disse sårbare menneskene, som bærer på savn og sorg over at livet ikke ble helt som de tenkte.

Oppe i dette står altså de to lykkelige som bautasteiner og hegner om de evige verdier nestkjærligheten medbringer.  De åpner sitt hus og sitt hjerte for de lidende:  Kom inn i varmen, du er et verdifullt menneske.  Samtidig er det en underliggende uro i filmen; hvorfor er disse to så harmoniske?  Hva har de gjort som de andre ikke gjorde, eller omvendt?

Slike filmer viser oss at den ofte lovpriste helten i filmverden, f.eks i form av James Bond, er tanketomt og virkelighetsfjernt.  De virkelige helter i denne verden er hverdagsmennesker som kjemper med livene sine, og som deler av seg selv på vegen.  Filmen er en hyllest til nestekjærlighet, til humanisme og til de varme hjerter.  Anbefales!

Det er en tøff tid vi lever i, men det er også en tid for ømhet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt