Verdidebatt

Aud Kvalbein glitrende om bekjennelsesparagrafen

Slaget om bekjennelsesparagrafen er ikke over. Det trengs kun 1/3 del av stemmene på KrFs landsmøte for å stoppe endringen. Det er innen rekkevidde; det er betydelig uvilje mot å endre bekjennelsesparagrafen ute i lokallagene.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Aud Kvalbein, KrFs varaordfører i Oslo, var sist fredag invitert som taler på KrFU sin Sørlandskonferanse. Der klargjorde Kvalbein hvorfor hun mener KrF bør beholde dagens bekjennelsesparagraf.

Kvalbein argumenterte glitrende. Hun avkledde argumentasjonsrekken for å endre bekjennelsesparagrafen totalt, og oppfordrer KrF til å begynne med verdier og ideologiske prinsipper før en endrer noe så grunnleggende som partiets lover.

Jeg mener hun har helt rett. Om en begynner på feil sted her, blir bekjennelsesparagrafen kun en politisk sak hvor man tar sitt standpunkt for eller mot. Men dette handler om mye mer. Det handler om hva partiet KrF skal være i framtiden. Det handler om KrFs sjel. Og da er verdier og ideologi helt grunnleggende. Vi må vite hvem vi er før vi velger veien videre.

I talen til Kvalbein var det også noen mer brennbare punkter knyttet til tankegods og holdninger som Kvalbein utfordrer partiet til å ta et oppgjør med. Jeg vil på det sterkeste anbefale alle som er interessert i KrFs ve og vel å lese talen, selv om den er på 19 sider. Dette er etter min mening et av de aller viktigste innleggene i debatten om KrFs framtid så langt. Og diskuter den gjerne her på verdidebatt.

Norge i dag kunne i går melde at Aud Kvalbein ikke kommer til å innstilles som nestleder i KrF. Det er i så fall synd. Det er ingen tvil om at Kvalbein er blant KrFs aller mest erfarne politikere. Hun har arbeidet lojalt i partiet over lang tid, og har jobbet tett på partiapparatet til KrF i både storting og regjering. Hun har også lang erfaring med media/informasjonsarbeid. Kvalbein står fjellstøtt ideologisk sett, og ikke minst har hun betydelig støtte på grasrota i KrF.

Med tanke på at det er tradisjon for at minst en av nestlederne ikke bør være i stortingsgruppa, tror jeg Kvalbein kunne være et meget godt valg som nestlederkandidat. Dersom Hans Olav Syversen fra Oslo likevel sier ja til å stille som kandidat til nestledervervet, stiller saken seg noe annerledes. I så fall må han bestemme seg raskt. Hvis Syversen eller Eriksen innstilles bør uansett den andre nestlederkandidaten ikke komme fra stortingsgruppa til KrF.

Da jeg selv var med i partiarbeidet i Oslo KrF var Aud Kvalbein en stadig kilde til inspirasjon. Hun var inkluderende, og ikke minst flink til å involvere andre og lytte. Det er selvfølgelig viktig å få på plass nestledere som bidrar til å skape balanse og samling, og som speiler bredden i partiet. Men det er også meget viktig at ny partiledelse evner å tenke på mer enn politiske saker fra dag til dag.

KrF trenger ledere som evner å bygge partiet innenfra, som er godt ideologisk grunnfestet og makter å inspirere partiapparatet. Vi trenger folk inn som har tillit blant KrFs kjernevelgere, ikke minst på vestlandet og sørlandet.

Med tanke på alt dette anbefaler jeg Aud Kvalbein og Hans Olav Syversen som aktuelle kandidater til nestledervervet i KrF.

Slaget om bekjennelsesparagrafen er ikke over. Det trengs kun 1/3 del av stemmene på KrFs landsmøte for å stoppe endringen. Det er innen rekkevidde, det er betydelig uvilje mot å endre bekjennelsesparagrafen ute i lokallagene. Et eksempel er Telemark, hvor det var stor motstand i lokallagenes tilbakemeldinger, men hvor fylkesleder likevel støttet endringsforslaget som ble vedtatt i landsstyret etter hva jeg erfarer. Det samme var tilfellet i Møre og Romsdal og Hordaland. Siden sist har enda flere som er mot endring av bekjennelsesparagrafen blitt valgt inn som ledere i ulike lokallag. Et eksempel er Bergen Vest KrF hvor Karl Johan Hallaråker nettopp ble valgt til leder.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt