Verdidebatt

Til ettertanke

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Krigskorset med sverd ble den 21. januar tildelt Trond Andre Bolle post mortem for utvist mot og fremragende ledelse i krevende operasjoner i Afghanistan. Dette har han helt sikkert fortjent, så det er all grunn til å glede seg med familien hans over tildelingen.

Norges mest dekorerte, Gunnar Sønsteby, som selv altså har fått krigskorset med hele tre sverd, uttalte på NRK tv i en kommentar til tildelingen noe sånt som at deltakelsen i Afghanistan nok var mere risikabel enn den under 2. verdenskrig. Kanskje snakket han for egen del, han overlevde jo krigen. Men mon tro om de etterlatte etter de 2000 norske militære som falt i kamp for Norge under 2.verdenskrig, de aller fleste av dem i de to måneder lange kampene rundt Narvik i 1940, vil være enig i en slik uttalelse?

Av de flere tusen norske soldatene som kjempet for Norge under kampene rundt Narvik, fikk kun en av dem tildelt krigskorset, og til alt overmål satt denne tildelingen langt inne hos vårt lands makthavere etter krigen, nemlig general Carl Gustav Fleischer. Med andre ord, i det lengstvarende militære felttoget i den eneste krigen Norge har vært del av i moderne tid, ble kun en av de militære deltakerne funnet verdig til å motta denne utmerkelsen.

En av disse soldatene som deltok i dette felttoget, var min far som nå er død for lenge siden. Når vi i familien spurte om krigen, ble han stille, noe han hadde til felles med svært mange krigsveteraner. En av grunnene til denne tausheten vet jeg, skyldtes skuffelse over myndighetenes behandling av disse veteranene etter krigen. For min far handlet det ikke så mye om medaljer eller krigspensjon, men om en følelse av at innsatsen de gjorde var blitt oversett og glemt.

Denne høyeste utmerkelsen for sivil eller militær innsats for Norge under 2 verdenskrig har blitt tildelt i alt 282 personer (norske og utenlandske).

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt