Verdidebatt

Har mennesket en fri vilje?

Av alle problemstillinger jeg grubler på, er spørsmålet om fri vilje kanskje det som opptar meg mest. Bare spør mine nærmeste :o) Jeg vil i dette innlegget se nærmere på dette spennende spørsmålet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Du sier kanskje: Selvfølgelig har mennesket fri vilje.  Jeg sier:  Ikke så rask!  Er du nå helt sikker på det - kan du bevise din påstand?  På den annen side vil jeg svare det samme til de som hevder det motsatte.

Det hele belyses best med et eksempel:

Jeg er i et selskap, og av verten blir jeg tilbudt dessert.  Hun sier:

- Jeg har to kaker å velge mellom, sjokolade og bløtkake.  Du har et fritt valg, og kan velge akkurat det stykket du vil.

Jeg nøler.   Har jeg et fritt valg?  For saken er den at jeg ikke liker bløtkake noe særlig.  Det er noe med den ekle kremkonsistensen.  Normalt vil jeg alltid velge sjokoladekake, men det kan i særs spesielle tilfeller når jeg er i et spesielt humør, likevel være at jeg velger bløtkake.  Dette skjer i - anslagsvis - 2% av tilfellene.

Altså er det predestinert med 98% sannsynlighet at jeg velger sjokoladekake!  Det er ikke et fritt valg.  Noe i meg, utenfor min kontroll, "styrer" meg mot å velge sjokolade.

Du vil kanskje hevde eksemplet er litt uskyldig, og jeg er forsåvidt enig i det.  Så la oss ta et litt mer sexy tilfelle:  Er mitt valg av yrke basert på et fritt valg?  Nå har det seg slik at jeg jobber med IT, og når jeg tenker meg om er det ikke tilfeldig.  Sterke krefter i min ungdom og studietid påvirket meg på en slik måte at det var naturlig for meg å orientere meg mot en slik jobb.  Krefter utenom min kontoll?  Ja.  Men kunne jeg valgt annerledes? Kunne jeg for eksempel blitt prest?  Eller rørlegger?  Eller hallik?  Dersom NEI, hvorfor ikke?  Jeg har jo fri vilje for pokker, og må da få gjøre akkurat som jeg vil!

Og slik kan vi fortsette, og se på absolutt alle valg du og jeg foretar oss i livet:  Valg av kjæreste.  Hvem vi bor sammen med.  Valg av livssyn.  Vår økonomi, god eller dårlig.  Valg av humør (velger vi vår sinnstilstand eller er den gitt?).  Helsen vår.  Kondisjonen vår.  Bilen.  Huset.  Vennene våre.... og så videre og videre.

Bare for å ta ut et av eksemplene:  Det er IKKE tilfeldig hvilke venner jeg har.  Hva med deg?

Tenk på ditt eget liv, og hvorfor livet ditt ble som det ble.  Et resultat av dårlige valg eller gode frie valg, eller ble det bare sånn som det ble?  Er du utsatt for krefter du ikke har kontroll på?  I hvor stor grad har du valgt deg ditt liv og i hvor stor grad ble det bare slik?

Har mennesket en fri vilje - hva mener du?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt