Verdidebatt

The secret - verdensvid bestelger

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

The secret.

Har du hørt om ”The Secret”?

Om du selv ikke har hørt om ”the secret” har helt sikkert barna, eller ektefellen din gjort det.

Omtalen fra Damm forlag lyder som følgende:

”Hemmeligheten har reist gjennom århundrer, den har vært begjært, skjult, forsvunnet, stjålet og kjøpt for enorme summer. Hemmeligheten har vært kjent og anvendt av noen av verdens største personligheter som Platon, Galilei, Beethoven, Edison, Einstein foruten andre oppfinnere, teologer, vitenskapsmenn og tenkere. Nå er Hemmeligheten tilgjengelig for alle, og Hemmeligheten vil forandre livet til alle som tar den i bruk.

Når du tilegner deg Hemmeligheten, vil du erfare at du kan få, være eller gjøre alt det du ønsker. Når du lever i tråd med Hemmeligheten, vil du oppleve hvem du virkelig er og hvilken storhet du rommer. Hemmeligheten kan du anvende på alle livets områder, som for eksempel kjærlighet, økonomi, helse og karriere.”

Det er også laget en film med et stort budsjett basert på denne boken:

Så ok… Nok en nyreligiøs bok. De har kommet før, og vil fortsette å komme. So what!

Det spesielle er at ”The Secret” har fått et unikt gjennombrudd.

Boken har solgt over 6 millioner eksemplarer, filmen har blitt sett av utallige millioner, og konseptet har blitt kraftig markedsført av blant annet Oprah Winfrey som gjentatte ganger har brukt hele programmet sitt kun på å markedsføre ”the secret”.

-

Den toppet verdens toppselgerlister i rekordlang tid, og var blant annet også på de norske bestselgerlistene.

Selve ”hemmeligheten” er hva som kalles ”the law of attraction”, eller tiltrekningsloven som fremstilles som en vitenskapelig akseptert teori selv om det er alt annet enn vitenskap.

(les mer om ”the law of attraction her: http://en.wikipedia.org/wiki/Law_of_Attraction )

I seg selv er det derimot intet nytt under solen. The law of Attraction er med små variasjoner samme budskap som forkynt av bla. Christian Science, new thought, og tradisjonelt i trosbevegelsen.

Budskapet er at vi befinner oss i en dualistisk, metafysisk verden hvor vi har den tilsynelatende virkeligheten som er hva vi kan sanse, og den virkelige virkeligheten som legger premissene for den fysiske virkeligheten.

Et syn som er gresk, og totalt mangler røtter i hebraisk tankegang, og teologi.

Tiltrekningsloven går ut på at alt i universet henger sammen, og siden likheter tiltrekker hverandre så tiltrekkes man av det man fokuserer på.

Mao. Er du fattig er det fordi du fokuserer på at du er fattig. Er du syk er det fordi du fokuserer på at du er syk.

Alt dette kan forandres ved å bekjenne positivt at du er rik, tro at du er rik og fokusere på å bli rik.

Eller som David Yongi Cho sier det i ”den fjerde dimensjonen”. Det du bekjenner i det åndelige manifesterer seg i det fysiske.

At likheten er slående kan man se ved å oppsøk The Secret sin offiselle nettsides oppsumering av de grunnleggende prinsippene om hvordan man praktisk benytter ”the secret”:

http://thesecret.tv/top-secret-summary-of-teachings.html

Eller så har du jo denne urkomiske The Secret: Money Visualization tool:

Ikke bare er dette ulogisk, og krever en meget lav IQ å kjøpe. Det er også direkte kvalmende i en verden hvor tusenvis av barn dør hver dag å fremme løgnen om at de bare fokuserte galt.

Det er forkastelig, og kvalmende å si til voldtatte kvinner at de fokuserte galt.

Det er forkastelig å si til barn som blir misbrukt at om de bare hadde fokusert annerledes så...

Og dette er den naturlige, uomgåelige konsekvensen av "the secret".

På sitt verste gir det både mennesker angst fordi de alltid er redde for å "visualisere galt", og får mennesker som er utsatt for overgrep o.l. til å tro at skylden utelukkende ligger i galt fokusering.

Dette er bullshit. Det er en ondskapsfull svindel der mennesker prøver å tjene seg rike på andres lidelse og ulykkelighet.

Jeg har heller aldri sett noe så vestlig, kapitalistisk møl før hvor fokuset (spessielt i denne filmen) er materiaistiske verdier som er totalt unødvendige. Bare en pervers fråtsing i en verden fylt av nød, og elendighet. NB: Dette skrev jeg for en god stund siden, og det er mulig salgstall o.l. har endret seg noe.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt