Verdidebatt

Innvandrermenigheter passerer vel ikke folkekirken ennå?

Tall og statistikk er vanskelig. Men i dag har Vårt Land rotet det skikkelig til. Overskriften er at innvandrermenigheter passerer folkekirken.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ingressen er som følger: "Immigrantmenighetene samler flere enn Den norske kirke i Oslo, viser ny rapport. " Jeg mener dette er feil.

Jeg vil først si at dette ikke er et angrep på menighetsvekstbevegelsen Dawn. Mens de er opptatt av å starte stadig flere menigheter, er kirken opptatt av å utvikle sine.  Men fremstillingen i Vårt Land gir et helt galt inntrykk av situasjonen.

I går formidlet  Vårt Land blant annet dette, skrevet av NTB:

"En vanlig søndag er det ifølge Augland (talsmann for Dawn) omtrent like mange hovedstadsbeboere – 6.000 – som samler seg i henholdsvis Den norske kirke og fellesskap tilsluttet misjonsorganisasjonene, frikirkene og immigrantmenighetene. "

Dette er ikke så veldig galt. Selv om min utregning sier at det var 8655 deltakere ukentlig på Den norske kirkes gudstjenester i Oslo. Det gjelder 2009. Statistikken for i fjor er ikke klar.

I går har altså VL selv meldt at det er like mange som går i kirken, som går i alle de andre menighetene til sammen. Tallene er feil, og NTB har tilsynelatende ukritisk formiddlet det organisasjonen Dawn Norge skriver.

I dag slår Vårt Land til og sier at immigrantmenighetene samler flere enn folkekirken.

Det er mulig at Dawn Norge ikke regner alle som går i folkekirken for skikkelige kristne, og derfor ikke regner dem med.  Men at Vårt Land godtar disse forutseningene, og bruker dem til å si at innvandrermenighetene samler fler enn Den norske kirke i Oslo, er oppsiktsvekkende.

Det var 450 037 som ble registrert som deltakere på gudstjenester i Oslo i 2009. I tillegg kommer alle som hørte på gudstjeneste i radio eller så den på TV. Hvis det var flere deltakere på immigrantgudstjenestene er det flott. Men det tror jeg ikke det er noen som vet.   Tallene fra disse samlingene er basert bl.a. på intervjuer med pastorene.

Det er veldig flott at det kommer stadig nye menigheter til i Oslo. Men skal man snakke om hvem som er størst er det dumt å sammenligne epler og bananer. Eller å si at bare de som hadde røde sokker den dagen skal telles.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt