Øyvind Woie

76

Pinlig NRK-mørke

Ikke før har NRK pirret oss med trekant-sex så slukker de lyset og slipper tre gutter og tre jenter løs på hverandre i bekmørket. Statskanalen byr på mørkegjemsel med klining.

Publisert: 12. jan 2011

«Noe for alle – alltid» er NRKs slagord. Nå er det tydeligvis seerne som liker sjekkeprogrammene fra TVNorge og kvinnekanalen FEM som skal få sitt. Derfor har programsjefene i NRK brukt dine lisenspenger til å kjøpe en av Big-Brother oppfinner Jon de Mols dårligste TV-ideer. «Daten In Het Donker» kom i 2009.

I Norge heter den «Dating i mørket» og har fatt åtte episoder når NRK3 på onsdager fremover. Til sammen 48 mennesker skal treffe hverandre for første gang, men uten mulighet til å se den hverandre. 
Men der «Trekant» gir slipp på etisk og moralsk refleksjon, grunnstøter «Dating i mørket» i en suppe av klisjeer og overfladiskhet. 20 minutter ut i første episode er klininga i gang.
Problemstillingen er i utgangspunktet interessant. Hvor stor rolle spiller egentlig utseendet når to mennesker skal blir kjærester? I vår kropps- og kjønnsfikserte verden fortjener et slikt spørsmål å bli tatt på alvor.

Men det blir pinlig fomlete, og unaturlig raskt intimt, der inne i mørkerommet. Når deltakerne må stå fram i lyset, skal sannheten etter mørkets gjerninger fram. Vil de likevel møtes og fortsette flørten? Hva hvis det viser seg at den andre deltakeren er stygg, funksjonshemmet eller er en sjabby tjukkas når lyset blir slått på?

Det er ingen fare for det, for deltakerne er ikke tjukke tapere, blinde eller tidligere kriminelle. Seerne blir ikke engang tatt med inn i en refleksjon om hva sjekkerne «så» da lyset var slått av. Det indre betyr ingenting, summen av hvordan de trodde deltakerne så ut og hvordan de faktisk ser ut, blir mest avgjørende for et videre forhold.

Serien er som skapt for «edutainment» – programskaperne kunne proppet programmet med spennende kunnskap om utseendets betydning, kroppens signaler, hva som er viktig når to skal treffe hverandre, forskning, statistikk m.m. Men det finnes ikke en eneste lysstrime av kunnskapsformidling.

«Dating i mørket» er format-TV skapt for reklame. I NRKs reklamefrie verden blir programmet en skadeskutt fugl som roper etter reklamepauser mellom pinlighetene. Som glasur smøres det på med syntetisk, svulmende musikk for å forsøke å gi det hele et snev av duften fra klassikere som «Ungkaren».

NRK er en seermagnet, sju av ti innbyggere over tolv år ser på kanalen. De tre som velger noe annet, bør NRK la fare. Man trenger ikke å gå ut av sitt gode skinn fordi man vi ha alle seerne i landet.


Nei, fri og bevare oss. Det er bare å håpe på at lyset snart går opp for NRK. La TVNorge og FEM ha pinlighetene for seg selv.

Kommentar #1

Roy Vega

59 innlegg  468 kommentarer

3 460 stats-ansatte tom for ideer!

Publisert nesten 11 år siden
Øyvind Woie. Gå til den siterte teksten.

«Dating i mørket» er format-TV skapt for reklame. I NRKs reklamefrie verden blir programmet en skadeskutt fugl som roper etter reklamepauser mellom pinlighetene. Som glasur smøres det på med syntetisk, svulmende musikk for å forsøke å gi det hele et snev av duften fra klassikere som «Ungkaren».

Jeg tror NRK-mørke er en funksjon av NRK-tørke under statens merke.  Øyvind Woie peker på et markedstilpasset format - i NRKs anstrengte oppfølger etter "Trekant". Nå er NRK i mer eller mindre bokstavelig forstand høyt hevet over hodene på de fleste, med sine nærmere 3 500 statsansatte. Stadig med en reddende TV-lisens som viktigste fundament, der ikke så mye annet speiler møtet med marked og publikum. Selv fra oss som ikke ser på NRK-kanalene blir det raskt kostbart; betaler vi ikke lisensen sitter en egen namsfullmektig ved Statens Innkrevingssentral og rydder opp slik at vi tvinges til å betale - med salærer. Alternativet er lønnstrekk!

Sex selger, også under Statens merke. Der statsansatte programskapere går tom for ideer for å holde på sine seere fylles det følgelig på med sex-relaterte elementer, i møte med et krevende publikum som har mye å velge mellom. Godt inne i en tid da statskringkastingen nå virkelig sliter med å holde følge på grunn av sine ekstreme kostander. Når noen sitter og klør på hverandre inne i et mørkt rom blir det svært små kostnader til produksjon, i forhold til det å skape noe mer krevende, kreativt fangfoldig, kanskje endatil med innslag av friluft. Nesten 3 500 ansatte skal ha årslønn etter statens tariff. Ut over hva det koster i minuttet og produsere for TV. En budsjett-galopp vi er forskånet fra å få kjennskap til, kanskje fordi vi bør beskyttes mot egne metale reaksjoner i møte med tallenes tale?

Det er flere statsansatte i NRK enn vi til sammen finner av stort og smått i mange norske kommuner. En kan ta frem en kalkulator og se at bare lønnsutgiftene er så store at en automatisk kan reflektere over om det i kollektivt samfunnsperspektiv ikke kunne holdt med 50 personer til å lage nyheter, værvarsling (Den kan jo meterologisk institutt ta seg av) og det som ellers serveres om kveldene. Sportsredaksjonen kan med fordel skilles ut som egen enhet. Men der kan det også bli skrint når profilene nå snart takker av. Så kan en jo fylle på med stoff der det måtte være behov, fra NRKs rikholdige arkiv, og fra en tid da vi lo så tårene trillet uten at noen måtte kle seg halvnakne i mer eller mindre forummende settinger.

Altså, jeg tror hele propgramtilbudet i NRK speiler seg i en statlig anakronisme på siste verset. Kringkastingen bærer i seg alle kjennemerker på en politisk etikette, en form og stil som uavlatelig stivner. Når sportssendingene er såvidt gode, er det fordi at aktørene her lever i et langt mer direkte forhold til publikum på de ulike arenaer. Men altså, tror NRK vil slite sterkt med generasjonsskiftet som nå kommer også i denne redaksjonen.

Jeg vil gå noe lenger enn Øyvind Woie, og hevde at slike programtilbud er en funksjon av en svulstig og statlig kringastingskultur som har overlevd seg selv. Der er ikke lenger noensensitivitet eller integritet. Det hele fungerer på overtid; og en lager en karikatur både av tomheten og den kulturelle fattigdommen ved å fylle på med provoserende konsepter for å tiltrekke seg glimtvis oppmerksomhet. Der kreativiteten og nyskapningen lider under statens merke, fylles det nå på med masete sex-relatert stoff.  Dårlige kopi av platte reality-serier og idol-konsepter hvor vi får kjendiser som er mest kjente fordi de ble kjendiser, i programmer som knapt bærer i seg en eneste kvalitet som blir husket. Ingen våger å bryte ut og si at dette er for dumt. NRKs "dating" i mørket skulle forblitt i mørke. La dem holde på der inne, med det burde vært nok med 40 ansatte for å betjene det hele. At opp mot 3 500 statsansatte må til for å holde hjulene i sving er et annet tegn i tiden som nærmest skriker på fornyelse, nytekning og ikke minst verdimessig nyorientering. Dette er Stat-sime, troen på at statlige organer må gjøre det meste for oss, og så kan vi få sitte i fred og glane. Vi må reise oss og erkjenne at dette landet er bygd på rotfestede verdipreferanser, hardt arbeid og reell verdiskaping hvor en statskringkasting med nærmere 3 500 ansatte ikke bidrar til annet enn å bekrefte det oligarskiske styringsredskapet fra en tid da Kringastingslovens § 1 fastslå at Staten hadde enerett på kringkastingsvirksomhet; og det fortsatt fantes ryggmargsreflekser igjen fra en tid da vi hadde sanger og salmer å synge sammen med den største selvfølgelighet. I en tid da NRK-ansatte hadde en sensitivitet i forhold til sitt publikum. Norge var det siste landet i Europa ved siden av Albania til å oppheve kringkastingsmonopolet.

Nå skal liksom NRK konkurrere mot et TV2, som om konkurransen er reell. Og symtomatisk nok har det kommet en traust sosialdemokrat inn som leder på toppen, med lang fartstid som samfunnsengasjert Arbeiderparti-mann. Han var dus med den sittende generalsekretæren i Partiet i god tid før han flyttet inn på toppen av TV2-huset. Da den nyelig påtroppende leder i Kristelig Folkeparti, hr. Hareide, fikk en hel uke til å utfolde seg her på Verdidebatt, var det tydligste han kom med en uforbeholden hyldest til NRKs nye og brede programtilbud. La det være et bilde på tidsånden. Det er som om hver busk og krill der ute skriker på en ny Hans Nielsen Hauge for å få oss ned på jorda, der vi hører hjemme.

Jeg ville kanskje ikke ha vært så skarp i kantene om det ikke hadde vært for at jeg stadig sitter og er politisk uenig i morgen-nyhetene i NRK-radioen. Det dreier seg om et så politisk ensporet løp at "ensidighet" ikke helt strekker til for å beskrive fenomenet. Ikke bare med tanke på det som faktisk kommer med, men også med tanke på alt det som utelates i nyhets- og aktualitetsbilde. Det dreier seg om et kringkastingsfenomen som liksom ikke hører med i min livsverden, men som jeg likevel blir tvunget til å betale på. Og da blir NRK-mørket liksom enda dystrere. Om de tafser på hverandre eller lar det være vil ikke forandre på noe som helst i mine tanker om de nærmere 3 500 ansatte som skal betjene denne kringkastingen.

Roy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentar #2

Magnus Husøy

19 innlegg  4123 kommentarer

Ikke se bort

Publisert nesten 11 år siden
Øyvind Woie. Gå til den siterte teksten.

Nei, fri og bevare oss. Det er bare å håpe på at lyset snart går opp for NRK. La TVNorge og FEM ha pinlighetene for seg selv.

Du skal ikke se bort i fra at nettopp TVN og FEM er forbildene til NRK når det gjelder å "nå" nye seere... Men at en tvunget betalingskanal som NRK skal oppføre seg som fjortiser er naturligvis ikke akseptabelt. Det er frihet til å lage mange slags TV-programmer i Norge, men man bør legge ned lisensordninga først som sist...

Kommentar #3

Steinar Malmin

13 innlegg  42 kommentarer

Publisert nesten 11 år siden

At Nrk gjør dette er igrunnen ikke så rart... Det selger, di får seere, samfunnet vil ha dette. Om en ikke har troen på Jesus og det evige liv er det ikke så rart at folk vi ha slik... samfunnet ser på dette som det gode lyspunkte i en ellers mørk dag...  at en skal kunne få ha seg intim med en eller flere personer er en "rettighet" i samfunnet.

Det som er skummelt er hvordan Kristne folk godtar dette.... vi har fått blitt med på en tur der vi har fått litt og litt og vi har latt oss lure.  Det hele startet for mange år siden der tv fikk litt mer tøyelige grenser og dermed dratt strikken lengre og lengre. Vi merket det ikke før det var så åbentbart gått av skafte...

Å mange Kristne liker det... det er vel ikke så farlig sier mange... Vi godtar samboerskap, sex uten for ekteskap, homofili osv... hva me å ta oss selv i nakken å rive oss bort i fra synden.. Sannheten er i Guds ord... La oss kristne stå sammen og vende oss bort i fra dette, vi er frisatt fra synden, og skal derfor ikke leve som treller under synden.

OMVEND DERE !!!!

Jesus er Herre

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere