Kommentar

Kondomer til besvær

Ja vel – så er paven naiv som sier at kondombruk ikke vil løse hiv-/aidsproblemene. Men hans hardeste kritikere er like naive.

Mer enn en måned har gått siden pave Benedikt XVI innledet sitt besøk i Afrika med en uttalelse som provoserte en hel verden: Kondomer er ikke løsningen på den aidsepidemi som plager store deler av Afrika, de er snarere en del av problemet, Benedikt poengterte at aids er en tragedie som ikke kan overvinnes bare med økonomiske midler, og som heller ikke overvinnes ved å dele ut kondomer, som bare øker problemet. Paven vil løse problemet ved hjelp av det han kaller «en åndelig og menneskelig oppvåkning».

Den enkleste måten å forholde seg til pavens uttalelser på, er å avfeie dem som virkelighetsfjernt nonsens fra en gammel og isolert mann. Eller som utslag av Den katolske kirkes nærmest prinsipielt begrunnede motstand mot kondomer og andre prevensjonsmidler – som jeg på ingen måte vil forsvare.

Dum pave? Men er paven dum og isolert? Bidrar han med sine kondomuttalelser til en form for folkemord, som noen av hans tøffeste kritikere hevder? Folk i det sørlige Afrika er hardest rammet av epidemien. Der er rundt 22 millioner ifølge FN-tall infisert av hivviruset. Tre fjerdedeler av alle dødsfall som hadde sammenheng med aids, rammet Afrika. Afrikanerne har med andre ord et nærmere forhold til hiv og aids enn de fleste andre. Det gir grunn til ettertanke at antakelig det store flertall afrikanske katolske biskoper støtter pavens syn. Eller skal de avfeies med at de tør ikke si annet?

Biskopene sier i likhet med paven at avholdskampanjer er den beste måten for å bekjempe spredningen av hiv. La meg få løfte fram noen erfaringer jeg har gjort meg gjennom mange besøk i det sørlige Afrika – noen for å skrive om hiv/aids og kondombruk. Ved en rekke anledninger har jeg møtt og diskutert problemet med afrikanere. Få støtter Den katolske kirkes bastante nei til kondomer. Men svært mange sier med paven at utdeling av kondomer ikke løser aidsepidemien. Snarere poengterer de som Benedikt at det må en holdningsendring til. De prøver å overbevise folk om at de må være trofaste mot sin partner, de må vise ansvar.

Masse kondomer. Flere steder på landsbygda i Sør-Afrika opplevde jeg at særlig unge menn avviste både kondombruk og trofasthet og seksuell avholdenhet. De hadde rikelig tilgang til kondomer; kondomer ble utdelt gratis overalt. Men de bare lo av den slags og sa det var som å spise bananer med skallet på. Når jeg eller den lokale helsearbeideren jeg var sammen med spurte om de ikke kjente risikoen ved ubeskyttet sex og et utsvevende seksualliv, trakk de på smilebåndet. De var fullt klar over at sjansen for å bli smittet var meget stor. Men de skulle jo dø likevel, og det var så lite håp over det livet de levde at de heller ville oppleve fri sex i øyeblikket enn å tenke fremover.

Også den lokale helsearbeideren sukket fortvilet over svarene og sa at «her hjelper det nok lite med flere kondomer; det må en holdningsendring til.» Slik sett kan kondomer være en del av problemet – det vil si om man tror man har gjort nok bare man sier ja til dem.

Naivt. Å motarbeide kondombruk fortjener ingen støtte. Kondomer hjelper mot aids, samme hva paven måtte si og mene. Men det er naivt å tro at alt løser seg med kondomer.

Den katolske kirke har valgt sitt ståsted: Den oppfordrer til avholdenhet og trofasthet. I tillegg er den gjennom sine hjelpeorganisasjoner og menigheter meget aktiv i kampen mot aids og i humanitært arbeid til hjelp for de smittede og syke.

Paven trenger støtte i sitt arbeid for å fremme en holdningsendring. Så får vi bare håpe på at kirken etter hvert vil tenke mer pragmatisk enn prinsipielt om kondombruk – og at kondomenes ivrigste talsmenn vil innse at utdeling av preventiver må gå hånd i hånd med arbeidet for å vekke folk til ansvarlighet.

Jon Magne Lund

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar