Verdidebatt

Feminin:Maskulin

Det starta med at jeg tenkte over hvorfor menn ser ut til å være de mest høyrøstede her på Verdidebatt. Så spant tankene videre, og plutselig befant jeg meg i nærkontakt med de store spørsmål i tilværelsen. Bli med på reisen!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hva er egentlig typisk feminint og typisk maskulint?  Er menn generelt mer aggressive enn kvinner?  Er kvinner mykere - menn hardere?  Observasjon forteller oss at kvinner har større og rundere hofter enn menn.  Dette er kodet inn i genene.  Men finnes det egne gener for krig, eller voldtekt?  For observasjon forteller også at de aller fleste kriger og voldtekter begås av menn.  Siden dette er statistisk signifikant, kan vi da avlede at det er maskulint å drepe, voldta samt hisse til aggresjon?

Så begynte jeg å tenke på myke menn.  Et pent, men ubrukelig stykke 70-talls nostalgi, eller finnes det faktisk såkalt myk manndom?  Er jeg selv en myk mann?  Og er disse menn da feminine, eventuelt homofile, eller kan maskulinitet i tillegg til drap og krig inkludere mykhet?  Spørsmålene haglet mot meg, og ett av dem var om det på den annen side finnes harde kvinnfolk.  For alt - også mykt - må jo ha sitt yin-og-yang-aktige motstykke.

Kjønnsorganene er, som runde hofter, et synlig uttrykk for forskjeller.  Men så har vi transpersoner, f.eks en kjønnsorgan-mann som hevder han "føler seg som en kvinne".  Javel.  Hvordan føles det egentlig å være kvinne da, herr - eller skal vi kanskje si fru - Transe?  Og hvilken link har denne kvinnefølelse til det såkalte feminine?

Varm i hodet av alle spørsmål gikk jeg til de troende - som jo oftest har svar på det meste.  Og de sa, med nokså maskulin fasthet i stemmen: Til mann og kvinne skapte Han dem.  Basta.  Skaperen har helt fra starten skilt lys fra mørke, vagina fra penis og dermed definert maskulint og feminint.  Og står ikke Skaperen selv beskrevet som en mann?  Er det dermed maskulint å skape, maskulint å herske, maskulint å dele ut nåde og dom?

Trett satte jeg meg ned, fortumlet over alle de ubesvarte spørmål.  Jeg tok frem min niste og mitt beger; fortærte begjærlig mens tankene arbeidet ubønnhørlig videre.  Og de endte opp med syntesen av alle spørsmål, det holistisk nødvendige endepunkt for min tankerekke:

Hvis menn er menn, og kvinner er kvinner; hva er da et menneske?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt