Shadi Alzaghari

12

Den israelske ambassadøren til Norge må fortelle hele sannheten

Den israelske staten har okkupert og kolonisert vårt land og folk i over 70 år. Hva forventer Israel at vi palestinere skal gjøre?

Publisert: 18. mai 2021

Jeg vet ikke hvor gammel ambassadør Roth var da Palestina ble okkupert i 1948, men jeg vet hvor gammel min bestefar var da hans hjem og jord bare 25 kilometer vest for Jerusalem ble frastjålet. Det førte til at bestefar, min far og hele min familie har levd resten av våre liv i flyktningleire over flere generasjoner.


I artikkelen din i VG den 13.Mai.21 var det flere påstander som ikke stemmer.

Du sier at Israel sørger for at alle har frihet til å praktisere sin tro gjennom hele året. Dette stemmer ikke, palestinere blir sjekket, hindret, banket og arrestert hverdag og særlig på fredager hvor er det helligdag for muslimer. Mange millioner palestinere som bor på Vestbredden og i Gaza får ikke tillatelse til å komme inn i Jerusalem. Dette gjelder ikke bare muslimer, men også kristne palestinere som ikke får reise fritt til sine hellige steder.


Du sier at i flere dager har palestinske ledere og Hamas, oppfordret til vold. Dette stemmer heller ikke, palestinske ledere ha prøvd i mange dager å advare om at hvis israelske styrker fortsetter å storme Al Aqsa moskeen, vil det eskalere. Det samme gjelder å fortsette å kaste palestinere ut fra sine hjem i Øst-Jerusalem, men dessverre virker det som om det er nettopp eskalering av vold og konfliktnivå som israelske myndigheter ønsker. Den anti-palestinske hatretorikken blant mange israelere, og til og med fremstående politikere og ministere, har bare blitt mer og mer ekstrem de siste årene. Volden fra de ulovlige settlerne har økt og myndighetene lar det skje. Stadig nye bosettinger blir bygget.


Ambassadør Roth snakker om opptøyer og steinkasting, men hvorfor dette skjer blir ikke nevnt. Det handler om den stadig med omfattende og aggressive bosettingspolitikken, og daglig undertrykkelse og angrep fra bosetterne av palestinske barn, kvinner og menn. Hvordan er det mulig å forvente at undertrykkelse og apartheid ikke skal føre til reaksjoner?


Den israelske staten har okkupert og kolonisert vårt land og folk i over 70 år. Hva forventer Israel at vi palestinere skal gjøre? Vi ønsker selvfølgelig fred, men det må være basert på rettferdighet og menneskerettigheter for alle.

Hadde ikke Israels anti-palestinske politikk vært så aggressiv og undertrykkende, hadde aldri Hamas eksistert. Hamas eksisterer som en direkte konsekvens av den systematiske diskrimineringen og frihetsberøvelsen som Israel påfører det palestinske folk.


Israels okkupasjon, kolonisering og daglige undertrykkelse må ta slutt. Da kan vi få fred og fruktbar sameksistens

Jeg avslutter med ordene til den tidligere statsministeren Kåre Willoch: «Jeg er alvorlig redd for at den kurs Israel nå fører er en kurs mot katastrofe også for Israel. Det vil komme en situasjon der verden ikke lenger finner seg i dette».


4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere