Spaltist Leif Knutsen

Blogger og næringsdrivende

Fortvilet, forbannet, oppgitt med litt håp om Midtøsten

Det er mye man kan mene om krisen i og omkring Israel, men i dag tar følelser overhånd. Jeg er fortvilet på vegne av menneskene, forbannet på nesten alle lederne i området, oppgitt over norske forhold og bare litt forhåpningsfull for fremtiden.

Publisert: 12. mai 2021

Jeg er fortvilet, forbannet, oppgitt og bittelitt håpefull.

Jeg er fortvilet over vanlige mennesker i kampsonen, som nok en gang går med konstant forhøyet adrenalin, som hele tiden må være forberedt på å flykte fra sine hjem, som stadig hører lyder og nyheter som vekker dødsangst. Jeg er spesielt fortvilet over en hel generasjon som har slikt stress som en tilbakevendende del av deres tilværelse. Jeg er fortvilet over at stadig flere ser på sine naboer som ansiktsløse skikkelser som vil dem vondt. 

Jeg er først og fremst forbannet på Hamas - en fascistisk, kvinnefiendtlig, homofob, totalitær organisasjon som teller antall døde som en seier - enten det er blant sine egne eller hos deres fiender. 

Jeg er også forbannet på Fatah - korrupt, inkompetent og skjør, som hverken vil eller kan gjøre noe annet enn å bevare seg selv og skylde på Israel. Det er de som har gjort Hamas til det elendige men eneste reelle alternativet palestinerne har.  

Jeg er nesten like forbannet på Netanyahu-regjeringen, hvis tilnærming har vært å “straffe” palestinerne for deres opprørstendenser heller enn å vise fordelene ved varig fred. For å bevare sine egne regjeringskoalisjoner har Netanyahu gitt etter for fløyer i israelsk politikk som har minimal støtte i befolkningen. Han har brent politisk krutt i Vesten på konflikten med palestinerne som Israel sårt trenger overfor Iran.

Så er jeg oppgitt over nyhetsbildet som formidles i Norge. Det er som norske journalister går inn i en annen modus når noe skjer i Midtøsten, der alt skal forklares med unyanserte karikaturer. Det er lite godt å oppspore, og NTB og NRK er verre enn ingenting. Likeledes over banale og tendensiøse analyser fra en del av ekspertene, og særlig fra UiO-kretsen. 

Det finnes ingen helt nøytrale nyhetskilder eller analytikere om Midtøsten - den som vil sette seg inn i et nyhetsbilde bør lese minst fem helt ulike kilder hver dag: palestinske, arabiske, israelske, amerikanske, ikke-vestlige vil til sammen gi et noenlunde oversiktlig bilde. 

Så er jeg også oppgitt over dem som sitter i hver sin skyttergrav i norsk debatt - på den ene siden de som nærmest i refleks forsøker å finne forklaringer som alene gjør Israel ansvarlige. Deres hyperboliske retorikk om “apartheid” og “etnisk rensing” føles sikkert godt å lire av seg, men påvirker ingenting på bakken israelere og palestinere står på. Tvert i mot blir det støy for kritikk som absolutt er berettiget, se over. 

På den andre siden de av israels “forsvarere” som benytter anledningen til å gjøre arabere, palestinere, den norske venstresiden, hva vet jeg - til en motpart i en eskatologisk narrativ. Det store flertall israelere - og for den saks skyld jøder - kjenner seg ikke igjen i en slik fremstilling. Jeg selv blir kvalm av den.

Det finnes unntak. Erling Rimehaug gjør en langt over gjennomsnittet jobb her, for eksempel. Det finnes reelle norske eksperter på konflikten, men de har som regel gitt opp fordi det går på helsen løs å stå i drittkastingen mellom de to nevnte skyttergravene. 

Det er vanskelig å finne holdepunkter for optimisme akkurat nå. Men det kan se ut som stadig flere arabiske land er blitt mer løsningsorienterte, og så er det håpe at denne krisen oppmuntrer nytt lederskap blant palestinerne. Jeg håper også at Israel får en regjering med mandat i bredere grupper. Hvordan det påvirker mentaliteten til israelere og palestinere vil ta tid å finne ut av. Akkurat nå er alle mest opptatte av å overleve.

4 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere