Verdidebatt

Å ta arbeidsmiljøet i Dnk på alvor

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det har vært et stort engasjement i diskusjonen omkring Kirkerådets rapport om arbeidsmiljø for kvinnelige prester. Som leder for nettverket Frimodig kirke har jeg i den forbindelse lyst til å understreke et par ting.

For det første, Frimodig kirke ønsker å ta på alvor den høye andelen av kvinnelige prester som opplever utfordringer i sin arbeidshverdag knyttet til kjønn. Som andre også har nevnt, er det verdt å merke seg at hovedtyngden av utfordringer og ubehageligheter som kommer fram i rapporten i liten grad handler om teologi, men snarere om holdninger og handlingsmønstre som kvinner i lederroller i like stor grad kan utsettes for i andre deler av samfunnet. Min kone er prest, og jeg har også flere kvinnelige venner som er prester, og jeg har skjønt at mange kvinner opplever en del tilleggsutfordringer i rollen som prest som menn (og kanskje også kvinner) ofte i liten grad er oppmerksomme på. Disse utfordringene handler som regel ikke om teologi. Derfor er det viktig at de såkalte «kvinneprestmotstanderne» ikke blir gjort til selve problemet, for det er ikke der hovedproblemet ligger. Problemet handler i stor grad om uttalte og uuttalte holdninger og meninger som kan komme fra kolleger på menighetskontoret, i menighetsrådet, fra frivillige og folk ellers i menigheten og nærmiljøet. Hvordan kan kvinner forberedes og styrkes i disse utfordringene? Jeg håper Kirkerådet evner å ta disse perspektivene på alvor.

For det andre, når Kirkerådet nå tar runden med å undersøke arbeidsmiljøet til ulike grupper i Dnk, vil Frimodig kirke gi en tydelig oppfordring til også å undersøke både hvordan prester som er mot kvinners prestetjeneste har det, og hvordan alle de kirkelige ansatte har det som ikke slutter seg til den nye ekteskapslæren. Vi kjenner til at mange, på ulike måter, opplever en krevende arbeidssituasjon på grunn av den nye ekteskapslæren. Enkelte forteller at de har blitt presset av andre kolleger til å være tause om sitt ståsted, for eksempel i undervisningssammenheng. Andre har opplevd ubehagelige episoder på grunn av at de fastholder helt tradisjonell kristen samlivsetikk.

Vi er mange som opplever at rommet for visse tradisjonelle teologiske lærestandpunkt har blitt mye trangere etter at den nye ekteskapslæren ble innført – og at denne frustrasjonen ikke blir tatt på alvor fra kirkens ledelse. Kirkerådet har her en mulighet til å vise at de faktisk tar denne frustrasjonen på alvor. For det går virkelig ut over både arbeidsmiljø og arbeidsglede for mange.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt