Frode Osen

2

Er det ikke på tide at vi ordner bedre leiekontrakter?

Overalt i Norge er det mye ulovlige kontrakter ute og går. Utleiere skriver bare det som passer dem best, selv om det ikke er lov. Og hvem er det som får svi? De uvitne leietagerne som bare signerer, på samme måte som de har lært å signere alle slags erklæringer - raskt. Utleiemarkedet er altså kaotisk og uorganisert, og jeg vil videre belyse dette temaet nedenfor.

Publisert: 5. mai 2021

Useriøse utleiere

En av hovedutfordringene vi har med leiekontraktene i dag, er å få leietakerne til å lese gjennom og forstå vilkårene. Det er få som orker å sette seg inn i all informasjonen; de tror det er litt som å lage en bruker på Facebook, eller godkjenne Apple oppdateringer - man stoler på de som har skrevet vilkårene, og signerer. 


I tillegg er det mange utleiere som blir presset til å gå gjennom vilkårene til en komplisert leiekontrakt i siste minutt, mens en leietager sine venner venter utendørs med en flyttebil, klar for å bære inn sofaen. 


Jeg mener at en av grunnene til at utleierne ikke “rekker” å gå gjennom vilkårene tidligere enn dette, er at de er redd for at leietagerne vil ombestemme seg hvis de får vite om hva som er i avtalen i god stund før de flytter inn. Med andre ord er noen utleiere litt useriøse, samtidig som at de ikke ønsker å skape en negativ opplevelse for leietageren når de flytter inn ved å bruke lang tid på å gå gjennom kjedelige vilkår. 


Det som skjer deretter, er at leietageren flytter inn, “lykkelig uvitende” om at nei, det er faktisk ikke lov til å ha med seg en kattunge eller valp. På kontrakten står det, i kalde ord, at kjæledyr ikke er tillatt. Leietageren blir selvsagt overrasket når de får høre dette, og klager fornærmet på at “det sa du aldri noe om!” Slik blir det også om de har overtredt et annet vilkår som de ikke visste om. 


Hva bør vi gjøre? 

Jeg mener at mye kan utrettes ved å gå fra papirunderskrift til digital signering. To gode eksempler er Forbrukrrådet, som har en kontrakt som kan signeres enten på papir eller pc, og Presis Utleie, som har en ryddig digital leiekontrakt der man blir tatt gjennom utfylling steg for steg, og signerer med bank-id. Slik unngår man eventuelle feil og forfalskninger.


En digital leiekontrakt som var standardisert ville hjulpet mye, både fordi det tilbyr en raskere måte å signere avtalen på og få nøklene til huset, men også fordi det gjør det enklere å gi leietageren en oversikt på forhånd. De kan selv gå inn på nett og lese gjennom punktene før de signerer.


En annen ting som kan forbedre leiekontraktene, er at man inkluderer en oppsummering i begynnelsen av teksten. Denne oppsummeringen bør inneholde de viktigste punktene som er med i avtalen; de som oftest skaper tvister, og som leietagere bør forstå. Dette gjør det enklere for dem å gå gjennom og forstå kontrakten før de binder seg opp til noe. 
1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere