Spaltist Leif Knutsen

Blogger og næringsdrivende

NRK formidler krigen i følge nazistene

Hvis du ikke forstår hvor ille "Frontkjemperne" er, forestill deg en dokumentarfilm om 22.07 laget etter det samme mønsteret.

Publisert: 30. apr 2021

Etter å ha sett en dokumentarfilm skal vi kunne vite hvilket spørsmål den forsøker å besvare, for så å vurdere om vi er blitt klokere av opplevelsen. 

“Frontkjemperne” forsøker å besvare spørsmålet: 

“Hvordan vil/ville norske menn som vervet seg til Waffen-SS at deres historie skal fremstilles?”, 

...og svaret er ikke overraskende: “slik det hadde vært om de vervet seg til enhver annen krig”. Og hovedkilden for dette svaret er SS-veteranene selv, ispedd noen kommentarer fra historikere som stadig påpeker at det er manglende dokumentasjon på at de deltok i de forbrytelsene resten av Waffen-SS rutinemessig og med stort iver begikk.

Er dette et spørsmål vi trenger å få besvart for å forstå vår egen krigshistorie? 

Det er det ikke. For et annet spørsmål - langt vanskeligere men mye viktigere å besvare - er dette: 

Hvorfor var det enkelte som frivillig gikk inn i en totalitær, rasistisk organisasjon som var etablert som en bevæpnet arm av et politisk parti, med det uttalte formål å utøve vold i strid med alle lover og siviliserte normer? 

Dette er et spørsmål som er relevant ikke bare for vår forståelse av vår egen historie, men for å forstå lignende fenomen i historien og vår egen tid. 

Det er verdt å huske - særlig fordi filmskaperne unnlot å nevne det - at SS i sin helhet ble erklært en kriminell organisasjon etter krigen. SS-folk ble derfor ikke dømt for krigsforbrytelser slik Wehrmacht-soldater ble - de ble dømte for mord, tyveri, forbrytelser mot menneskeheten. De som ble henrettet ble hengt og ikke skutt for å poengtere nettopp dette.

Men om spørsmålet som motiverer serien er banalt, er svaret direkte misvisende. Aldri blir det undersøkt ordentlig hvorfor disse mennene vervet seg - bortforklaringene og rasjonaliseringene godtas bare, som om det ikke fantes motforestillinger i samtiden. Ikke heller blir deres erindringer utfordret; tvert i mot dramatiserer filmskaperne nazistenes versjon for å gjøre den mer overbevisende. 

Så sitter publikum igjen med et inntrykk av at Waffen-SS besto av gutter som hadde vært litt naive og tatt et dumt valg, at deres form for patriotisme bygget på en misforståelse. Og at sannsynligvis var det få nordmenn som hadde deltatt i massemordene på Østfronten. 

Det er vanskelig å tenke seg at noen kunne lage en dokumentar om 22.07 basert hovedsakelig på morderens versjon av det som skjedde. Men det er det NRK har gjort her om noe som skjedde lenge siden og hovedsakelig utenfor Norge. Når Kringkastingsrådet ikke har ikke forstand til å fordømme dette er de medansvarlige.


3 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere