Verdidebatt

Påske versus Pinse.

Ekstra kommentar til mitt eget innlegg; Påske versus Pinse.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Jesu seier på korset er IKKE knyttet til oppstandelsen som foregår ETTER korsfestelsen, men hva Jesus gjorde FØR korsfestelsen, nemlig da han viste disiplene veien til det nye bud, at du skal elske din neste HØYERE enn deg selv, for den har størst kjærlighet som gir sitt liv for sin neste.
Jeg spør igjen. Hva er så stort med å vise seg som et spøkelse, har vi ikke utallige fortellinger om spøkelser? Sannsynligvis var Jesu spøkelse det første spøkelse Maria og disiplene noensinne hadde sett, og hva var mer naturlig enn å tro at det var en sensasjon; at Jesus var oppstått fra de døde. 
Jeg tror at det Paulus sier i 1. Kor. 15-17 .. Men hvis Kristus ikke er stått opp, da er deres tro uten mening... var bygget på de første vitneutsagnene om Jesu spøkelse. Paulus trodde på denne sensasjonen og hva var mer naturlig for ham enn å tolke det som at Jesus ville, med å vise seg som levende etter sin død, at hele troen på ham hvilte på oppstandelsen. 
At Kirken i ettertid proklamerte oppstandelsen som den største høytid i liturgien, bygget på denne feilaktige bedømmelsen av Paulus.  
Om Jesus stod opp fra de døde med kjøtt og blod i behold da vil utvilsomt spørsmålet om meningen med oppstandelsen komme opp. Jeg ser for meg følgende scenario i så måte.
1. Jesus gjenopptar sitt arbeid som disiplenes religiøse leder og viser for all verden at det ikke er mulig å ta livet av ham. En slik opptreden ville utvilsomt ført til "oppstandelse" blant jødene, som igjen ville ført til at de hadde kommet til troen på ham. Hvorfor skjedde ikke det? I stedet velger Jesus å fly til himmels og hvis han var av kjøtt og blod må vi anta at han ble tatt opp i et fysisk himmelskip.
2. Jesus velger heller å be disiplene om å vente på Den Hellige Ånd, som han skal gi dem i Pinsen. Hvorfor det? Jo, for på den tiden av året feiret jødene Pinse som var tidspunktet for overleveringen av De Ti Bud til Moses på Sinaifjellet. Jeg antar at Jesus med det ville understreke betydningen av det nye bud som ham hadde lovet disiplene sine skulle komme. Det nye bud som sier at du skal elske din neste høyere enn deg selv, altså en videreføring av de ti bud og kjærlighetsbudet, ja, selve essensen av de foregående bud.
Da disiplene satt og ventet på Den Hellige Ånds komme i Pinsen er det naturlig å tro at de diskuterte De Ti Bud og kjærlighetsbudet, og det var da EUREKA skjedde da de oppdaget Det nye Bud, den hellige tanke.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt