Verdidebatt

Fremstillingen av Israel og folkeretten.

Norge må innse at palestinernes situasjon ikke ensidig kan forstås med utgangspunkt i staten Israel. De palestinske selvstyremyndighetene må stilles til ansvar gjennom resolusjoner i internasjonale fora.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hans Morten Haugen kritiserer Senter mot antisemittisme (SMA) sin bruk av folkeretten i en meningsytring på dagen debatt 1. april 2021. Til slutt i innlegget skriver han:

‘Det er nå på tide at også palestinernes rett til selvbestemmelse blir en realitet, gjennom klok agering fra palestinske politikere og verdenssamfunnets praktisering av hovedprinsippene i FN-pakten: Fred, utvikling, menneskerettigheter og retten til selvbestemmelse’.

Det går frem av Haugen sin kritikk at det er bare en parts politikk, nemlig Israels, som er til hinder for en fredelig utvikling basert på menneskeretter for palestinerne. Men stemmer det?

Journalisten Khaled Abu Toameh skrev i februar en artikkel som han kalte 'Menneskerettsbruddene ingen snakker om publisert på Gatestone. Den handlet om de menneskerettsbruddene som ble begått av Hamas på Gaza- stripen.

Som et eksempel nevner han at Hamas fjernet tre hus, ødela jordbruksland med bulldosere, og ga beskjed til flere bønder at deres land vil bli konfiskert med formål og utvide Rafah grensen mot Egypt.

Toameh skriver også om en menneskeretts rapport laget av Al Mezan Center for Human Rights i fra 2020, som hittil har blitt ignorert av internasjonale media og menneskeretts organisasjoner.

Det er Hamas- ikke Israel, som bestemmer i Gaza. Når får vi se resolusjoner fra Sikkerhetsrådet om dette?

Haugen skriver: ‘Jordan-Israel-avtalen setter ikke til side den forståelsen verdenssamfunnet har lagt til grunn.

Denne er uttrykt i Sikkerhetsresolusjoner og staters praksis, men ikke uttrykt i traktater. Oslo-avtalene handler om ulike ordninger fram mot en politisk løsning – som alle vet ikke er funnet’.

Men Oslo-avtalene er ikke opphevet. At de ikke har ført til ønsket resultat er ingen innvendig. Det ville være en underlig rettspraksis dersom utenforstående kan oppheve en avtale mellom to parter, bare ut ifra at de ikke har ført til ønsket resultat. Skal utenforstående kunne oppheve et ekteskap mot ektefellenes vilje, hvis ekteskapet ikke har ført til barn?

Å henvise til verdenssamfunnet har bare gyldighet dersom alle stater har en ens oppfatning av hvordan avtaler skal forstås. Når det gjelder oppfatningen av Israel så vet vi at dette ikke er tilfelle.

Haugen med flere sin ensidige fokus på Israel, hjelper ikke til med å løse de reelle problemene som folk i området har. Det er på tide at Norge innser det.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt