Greta Aune Jotun

204

Vaksinasjon, vaksinasjon, vaksinasjon! Eller - ?

Publisert: 12. apr 2021

De første sykehjemspasientene som ble fullvaksinert mot Covid-19 i slutten av 2020/begynnelsen av 2021, fikk en vaksine som det er sagt kan beskytte mot viruset fra seks til tolv måneder. Betyr det at en stor del sykehjemspasienter må vaksineres på nytt i løpet av tidlig sommer 2021 for å være "sikre" på at de ikke blir smittet på nytt?

I uken som gikk meldte nyhetskanaler at tolv fullvaksinerte sykehjemspasienter var blitt smittet av viruset. Om disse ble ferdig vaksinert i januar, betyr det at vaksinen er virksom i bare to-tre måneder. De som har mottatt vaksine, og de som for ettertiden tenker å vaksinere seg, bør derfor ha i mente at de likevel kan bli smittet.

Om man ikke blir immun mot Covid-19 m/mutasjoner i særlig lang tid, og disse fortsetter å herje i (deler av) vårt og andre land, hva så? Må gruppe etter gruppe vaksineres på nytt og gjentatte ganger om de skal være "sikret" mot smitte? La oss si at pandemien fortsetter et par-tre år til, kanskje enda flere år, får man i så fall tilgang på nok vaksiner? Og eventuelt hvor mange doser kan et menneske tåle? Eller blir sykdommen langt mildere hos de som har vært vaksinert en gang, slik at de ikke behøver å vaksinere seg på nytt? Dette vet man selvsagt lite om - ennå. Det man vet er at flere sykehjemspasienter døde like etter at de ble vaksinert.

Massevaksinering med vaksiner som er hastegodkjent, er sjonglering med folks liv og helse. Hastverk er lastverk, sier et dansk/norsk ordtak, og jeg tror mange har erfart at slik er det. Så er det å håpe at de som sliter med bivirkninger etter å ha fått sin/e dose/r, melder fra om dette, uansett om bivirkningene ikke er hva helsemyndighetene kaller alvorlige. Noen "ufarlige" bivirkninger kan være alvorlige nok for enkelte mennesker, flere har fått søvnproblemer etter injeksjonen, og dette er jo ingen bagatell for de som rammes. Søvnmangel kan resultere i psykiske problemer, noe som igjen kan føre til somatiske plager, problemer med å opprettholde arbeidsforhold osv.

Når det gjelder AstraZeneca-vaksinen: Det er sagt at alle over sekstifem år trygt kan bli vaksinert med nevnte. Slike aldersgrenser er komiske. For hva er forskjellen på en person på sekstifem år og en person på sekstifire år når det gjelder en vaksine? Jeg går ut fra at man har tenkt slik: Eldre har vanligvis dårligere immunforsvar, og kan derfor tåle en vaksine bedre, fordi immunforsvaret ikke er sterkt nok til å ta opp kampen mot vaksinen - og derfor ikke kan lage nevneverdig "trøbbel" i kroppen. Dette kan man heller ikke vite så meget om når det gjelder en ny og forholdsvis uprøvd vaksine.

Når det gjelder informasjonen som nå spres i store mengder gjennom nyhetskanalene: Det er klokt ikke å ta inn alt for store doser av denne, og ikke tro alt man hører og leser. Naturlig nok blir det mange gjetninger som serveres. Min skepsis mot hastevaksinene og påfølgende massevaksinasjoner, er ganske stor. Slik situasjonen er, usikker også for de som er blitt såkalt fullvaksinert, bør man ta samme forholdsregler som om man ikke hadde noen vaksine - og i lang tid fremover (munnbind, meter'n - evt. x2, håndvask osv.). Folk bør ikke "slippe opp" fordi myndighetene tror det går greit så snart de fleste er blitt vaksinert. Enhver bør ta ansvar for seg selv og for de man omgås.

Når man vet så lite om bivirkninger, langtidsbivirkninger ikke minst, bør ingen bli tvunget til å ta imot vaksine, og man bør heller ikke miste sine rettigheter om man nekter. Annerledes kan det bli om vi får en pandemi verre enn denne (for en slik kan komme), og vaksinene var utprøvd over år slik at befolkningen har bedre opplysninger om alt, da kan pliktig vaksinasjon muligens forsvares - om vaksinen er godkjent som trygg.

For mange er det langt alvorligere å bli smittet av Covid-19 enn å få de bivirkningene man eventuelt vil få av vaksinen. Og motsatt. Derfor er det så viktig at enhver får velge selv.

 

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere