Erhard Hermansen

Generalsekretær, Norges Kristne Råd
29

Et møte med Gud på høyden

Årets påskedager har jeg feiret på fjellet. Riktig nok ikke påskefjellet slik mange snakker om, men med tre fjellturer i nærområdet skjærtorsdag, langfredag og 1. påskedag. En påske-spilleliste på Spotify har sørget for et godt preludium på veien opp og enkle gudstjenester er feiret på toppene.

Publisert: 4. apr 2021

Savnet etter det fysiske gudstjenestefellesskapet i kirken er stort. Likevel; Denne påsken, på et annerledes påskefjell - eller tre, møtte Gud meg. I sangen og musikken, i bibeltekstene og nattverden, i regn og vind, blå himmel og strålende sol. Jesus er alltid nær. Som påskemorgen i år. En vakker soloppgang måtte vike for gråvær, kraftig vind og regn, men like sikkert som at sola er der, og sola er like nær, er Gud der og like nær. «Troens øye ser det: Han gir liv og fred».

"Ren og rettferdig, himmelen verdig er jeg i verdens Frelser alt nu" lød preludiet Skjærtorsdag. Skjærtorsdag som kommer av ordet skir eller skira og betyr renselse. 

Jesus vasker disiplenes føtter og sier "Jeg har gitt dere et forbilde: Slik jeg har gjort mot dere, skal også dere gjøre". Slik er også vi kalt til å være hverandres tjenere. 

Jesus blod som renser oss for synd. "Velsignelsens beger som vi velsigner, gir det oss ikke del i Kristi blod? Brødet som vi bryter, gir det ikke del i Kristi legeme? Fordi det er ett brød, er vi alle ett legeme. For vi har alle del i det ene brød".

På skjærtorsdags-fjelltoppen fikk jeg feire nattverd. Med digital gudstjeneste på øret, og i fellesskap med brødre og søstre over hele verden lød Jesu ord til meg og oss alle "Dette er min kropp" og "Dette er mitt blod". 

Langfredag ble værmessig årets beste dag, med blå himmel og strålende sol møtte "The good Friday" meg med sanger som "Til alle tider" og "Kyrie", mens jeg gikk mot Rundebranden. 

Jeg kommer vel aldri til å få en tatovering, men jeg har sagt at om jeg skulle hatt en, kunne jeg tenke meg ordet tetelestai, som er Jesu ord på korset og betyr "Det er fullbragt", Jesus døde for deg og meg og alle mennesker, slik vi leser "Det var allerede omkring den sjette time. Da falt det et mørke over hele landet helt til den niende time, for solen ble formørket. Forhenget i tempelet revnet etter midten, og Jesus ropte med høy røst: «Far, i dine hender overgir jeg min ånd!» Da han hadde sagt det, utåndet han". 

Påskemorgen som ofte er feiret i strålende sol, måtte i år vike for kraftig regn og vind. Gråvær sørget for at ikke en eneste stripe av sol slapp igjennom. Mens jeg drar lua bedre nedover ørene og krummer ryggen så vinden og regnet ikke skal få for mye tak, hører og synger jeg med på en rekke salmer og lovsanger som "Graven er tom Jesus lever nå i ære og i makt. Evig - døden er Ham underlagt" og "Deg være ære, Herre over dødens makt". Og midt i gråværet kjenner jeg på en styrket tro. For på samme måte som det er en vakker soloppgang bak gråværet, og at sola alltid er like nær, er Gud der og alltid like nær. Selv når vi ikke ser ham, ser han oss. 

Så hører jeg ordet «Men engelen tok til orde og sa til kvinnene: "Frykt ikke! Jeg vet at dere leter etter Jesus, den korsfestede. Han er ikke her, han er stått opp". 

Og sannelig, som på signal, ved pilegrimsmålet påskemorgen lød Don Fransico sin låt "He´s alive" - og føyde seg inn i rekken av en låt spilt hver eneste påskemorgen i over 20 år. 

Kristus døde, Kristus stod opp, Kristus skal komme igjen.


Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere