Verdidebatt

Jeg vil gå på pinsemøter uten "å bli ledet inn i tilbedelse"

Det er et merkelig fenomen når lovsangere sier at de skal lede oss inn i tilbedelse. Jeg klarer meg faktisk godt med bare å synge. Tilbedelsen min er noe helt annet en såkalt lovsang.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg har snakket med hundrevis av mennesker om moderne lovsang, - og spurt dem hva de synes om den.

Det typiske svaret jeg får fra ukristne, er at lovsangen virker okkult, noe fremmed, noe de ikke forstår. Den er mystisk for dem. De klarer ikke koble seg på.

De kristne jeg snakker med - er delt på midten. Noen sier de «elsker lovsangen» og at de "ikke klarer seg uten". De er helt avhengig av den, sier de. Andre gruppen sier at de gruer seg til stunden da lovsangerne skal innta scenen. Man vet hva som skal skje: Alle mann skal ut av stolene, opp på føttene å stå lenge på dem, - uansett hvor mange prolapser man har hatt i ryggen, og hvor skjevt bekken man har.

Så skal lovsangerne altså «lede oss inn i tilbedelse». Vi løfter våre hender og lukker våre øyne. Vi tar på andektighets-fjeset og prøver å se salige ut. Mange opplever dette som kleint og krampaktig. En slags tvang, -en slags trelldom.

Joda, jeg har vært med på det selv. Finnes det noen kristne i dag, som ikke har vært gjenstand for dette fenomenet? Det finnes vel knapt en menighet, med respekt for seg selv som ikke har «lovsang» i menigheten.

Lovsang defineres altså som noe annet enn vanlig sang. Den er sterkere, mer virkningsfull, læres det fra bibelskolene. Lovsangen skal føre oss «nærmere Gud». Kan Gud komme nærmere meg, når han endog bor i mitt hjerte? «Jo, du kan kommunisere lettere med Gud» under lovsangen, sier predikantene. Du lytter inn Gud og hører ham bedre. Det er egentlig det som sies.

Da må man kanskje spørre: Hva nytte har Gud av min lovsang? Vil han føle seg mer elsket? Det kan være et godt svar. Men Jesus sa jo at den som gjør hans vilje, hører hans ord og gjør etter dem, disse er hans barn, og de er dem som elsker ham.

Lovsangen bringer deg altså ikke nærmere Gud. Denne læren om lovsang er ikke bibelsk. Den villeder, og får mennesker til å føle seg mer åndelige og åndsfylte enn de er.

Ekte åndsfylte kristne har kraften fra Gud til å vitne for ham, og være tydelig lys og salt for ham i denne verden. Jeg vil ikke ledes inn i tilbedelse. Min tilbedelse er å gjøre hans vilje og å løfte frem Guds ord.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt