Ingar Evje

8

"Du skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv"

NRK Dagsnytt 18 hadde 8. feb et innslag med Dana Wanounou (DW) fra VL og Cora Alexa Døving fra Holocaust-senteret om norske jøders opplevelse av å bli ansvarliggjort for Israels politikk overfor palestinerne.

Publisert: 9. feb 2021

Bakgrunnen for innslaget var en kommentar fra DW etter et NRK P13 innslag. DW ønsker seg en annen type Midt-Østen debatt med mer åpne spørsmål, mindre pro-Israel og pro-Palestina. Undertegnede er sterkt engasjert i Israel-Palestina spørsmålet. For meg er realitetene viktigst. Ordbruken bør selvfølgelig være noenlunde kultivert. Overtramp bør påtales, men det bør ikke føre til "berøringsangst", som DW selv uttrykte det. Jeg hadde ellers problemer med å forstå hvordan DW ønsker seg debatten.

La meg gjøre en ting helt klart: Ingen jøder, verken i Norge eller andre steder i verden er ansvarlige for Israels politikk, med mindre de aktivt støtter den. 

Jeg er oppvokst i et sterkt Israel-vennlig hjem. Med informasjon som jeg nå vet var/er propaganda - både halvsannheter og ren løgn. Det var opplevelsene til norske FN-soldater og NRK-reporterne Odd Karsten Tveit og Sidsel Wold som førte til at "sannhetene" begynte å sprekke. Da jeg tok oppdrag som ledsager for Kirkenes Verdensråd på Vestbredden, våren 2014, fikk jeg selv oppleve hva Israels okkupasjon og undertrykkelse av palestinerne går ut på.

NRK P13 er visstnok en humoristisk rockekanal for unge voksne. At språkbruken da blir ganske sleivete, ligger i sakens natur. Det er ikke en kanal for meg, men jeg har sett utskrift av det som ble sagt i innslaget. Programlederens uttalelse om at han håpet covid-vaksinen ikke ville virke på israelerne, er helt forkastelig og utilgivelig etter mitt syn. Men, når DW henviste til dette i Dagsnytt atten, burde hun også nevnt at programlederen beklaget uttalelsen allerede i setningen etterpå i samme innslag. Betegnelsen "ræva land" er helt innenfor i en "sleivete" radiokanal, DERSOM man tenker på Israels undertrykkelse av palestinerne.

Jeg er født etter 2. verdenskrig, og har ingen skyld i forfølgelsen og utryddelsen av jødene. Men som nordmann skammer jeg meg over at altfor mange nordmenn sviktet jødene den gang. Jeg skammer meg over den norske regjerings behandling av flyktninger og asylsøkere og manglende kritikk av Israels undertrykkelse. Det var flaut å være nordmann på Vestbredden når Oslo-avtalen ble nevnt. Men jeg sier i fra - så godt jeg kan.

Vinner av Nobels fredspris, jøden Elie Wiesel sa: "Det motsatte av kjærlighet er ikke hat. Det motsatte av kjærlighet er likegyldighet". Likegyldigheten har rammet jøder i ufattelig omfang til alle tider, men den må heller ikke få ramme palestinerne når sionistene begår overgrep. Da bør, for å si det forsiktig, også jøder stå opp og si i fra. Mange jøder gjør det: B'Tselem, Breaking the Silence, Jewish Voice for Peace, Rabbies for Human Right, Yesh Din... Hadde ønsket meg at Det Mosaiske Trossamfund hadde kritisert undertrykkelsen.

4 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere