Roald Øye

Pensjonist
394

Tidenes viktigste valg i Israel?

«Just- Bibi /Just - Not- Bibi» er bare halve historien om det kommende israelske valg den 23. mars. Det er ikke bare snakk om Israels statsminister Netanyahu. Det er også om sionismens fremtid i staten Israel det dreier seg om.

Publisert: 8. feb 2021

Israels politiske kommentatorer deler det politiske kart i to blokker,  for eller mot statsminister Netanyahu, og det er ved første øyekast en fornuftig betraktning.  Jokerne i spørsmålet om sionismens fremtid har riktignok splittet to sionistiske høyre-ving partier:  Naftali Bennetts, Yamina,  og Gideon Sa’ars, «New Hope», ønsker begge at Bibi skal overlate styringen til dem. 

Det vil bli avgjort i valget om 5-6 uker og vekker interesse langt utenfor Israels grenser. Ved siden av Norge regner en del mennesker Israel for å være deres 2. fedreland.

Begge lederne i de nevnte partiene har sluttet seg til «Just-Not-Bibi»-fraksjonen,  selv om partiene er sionistiske. I følge de siste meningsmålingene ville partiene ha fått henholdsvis 12 og 15 mandater i Knesset hvis det hadde vært valg i dag. Netanyahus parti, Likud, har større oppslutning enn de to partiene til sammen, men Likud trenger hjelp fra flere partier på høyresiden for å få til et styringsdyktig flertall på  minst 60 representanter i Knesset.  Hvilke av småpartiene på høyre- og venstresiden,  som kommer over sperregrensen på 3.25 % er dessuten avgjørende for at regjeringskabalen skal gå opp til statsministerens fordel. 

Lederne i partiet  Yesh Atid, som i følge meningsmålingene vil bli det nest største partiet med 17 representanter i Knesset,  har sagt om igjen og om igjen at det betrakter «the Joint Arab List» som en legitim partner som fortjener å bli tatt inn i varmen, og bli del av en venstreving- koalisjon.

Naftali Bennetts politiske karriere har jeg fulgt siden han kom inn i israelsk politikk for ca. 10 år siden, og for ham er sionismens sak så viktig at jeg tror han «svelger» Benjamin Netanyahu, eller vite versa.  

Hvis alternativet til den sittende israelske statsminister er et parti sprunget ut fra venstresiden eller fra de arabiske partiene, tror jeg få ledere på høyresiden velger alternativet, «Just - Not- Bibi»!  

Den andre halvdel av historien i det kommende valg i Israel er i høyeste grad historien om sionismen.  Arbeiderpartiet, med statsminister David Ben Gurion i spissen, var i sin tid en av grunnleggerne av det sionistiske prosjekt i 1920-årene,  som førte til opprettelsen av staten Israel i 1948.  

«De progressive krefter» på venstresiden i det israelske samfunn har ført til at Arbeiderpartiet «has morphed into an anti-Zionist party. Den palestinske aktivisten Ibtisam Mara’ana ble nylig ønsket velkommen «to the wonderful team of the Labor Party»,  og det viser hvor langt Arbeiderpartiet «has morphed into an anti-Zionist party, a necessary byproduct of progressivism», uttaler Ibtisam Mara’ana. 

Vi som har Israel som vårt 2. fedreland, er ikke blant dem som gleder seg over det israelske arbeiderpartis politiske kursendring, og tror David Ben Gurion ville ha beklaget utviklingen hvis han hadde vært til stede i dag. 

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere