Jørn Maurstad

90

Hva skjedde med transtoget?

Harry Potter forfatter J.K. Rowlings har fått mye kritikk for sine uttalelse om språkbruken hos britiske myndigheter. Det fortjener hun ikke, men mange som diskuterer denne saken, gjentar ukritisk påstander fra SVT sitt program Transtoget. Hva handlet denne saken egentlig om?

Publisert: 26. jan 2021

Debatten om bibliotekarers stilling til Harry Potter forfatteren J.K. Rowlings går nå i media. I en kommentar på Aftenposten mening kalt Hvis ikke biblioteket forsvarer ytringsfriheten, hvem skal gjøre det da? (aftenposten.no) hevder Anki Gerhardsen at ytringsfriheten står i fare.

Hun skriver:

«For hvis det å problematisere og diskutere om kjønn er biologisk bestemt eller ikke skal kvalifisere for taus avstraffelse fra offentlige biblioteker, så må man spørre hva bibliotekarer lærer om ytringsfrihet og debatt. Og verdien av å hegne om dette med begge hender».

I sin kronikk har Gerhardsen lagt ved en lenke til en uttalelse fra fem leger.

Lenken er lagt inn i følgende avsnitt:

«Folkehelseinstituttet er inderlig bekymret over den eksplosive veksten i antall jentefødte tenåringer som ikke lenger holder ut å være jenter. I England dømmer High Court of Justice helsevesenet for irreversibel behandling av barn. Svensk fjernsyn lager reportasjer om dem som angrer».

Under lenken ‘veksten’ finnes en uttalelse fra fem leger. Den er betimelig nok, men den er ikke laget av selve Folkehelseinstituttet. Kronikken har fem signaturer, hvor to er fra Folkehelseinstituttet. I denne kronikken av de fem henvises til programmet Transtoget som SVT laget. Dette programmet refereres det til ofte i debatter om kjønn og transpersoner. De fem legene (for signaturer se selve lenken) skriver:  

«I TV-programmet Tranståget och tonårsflickorna, som gikk i to deler på Sveriges Television i 2019, intervjues personer som angrer på behandlingen de har fått. Det fremgår at utredningene ofte er knappe, og at behandling er blitt satt i gang etter få uker».

Etter dette programmet så fulgte det en debatt i Sverige. PTP- psykolog Matilda Wurm skriver en kommentar til denne debatten: Förståelse av kön måste baseras på fakta. Den er skrevet 27. august 2019. Wurm skriver: ” Utlösande för mediedebatten om könsbekräftande vård för unga var en debattartikel i Svenska Dagbladet den 13 mars som följdes av ett avsnitt av Uppdrag Granskning. (....)Flera påståenden i debattartikeln, bland annat att det snabbt går att få en diagnos, har dementerats, exempelvis av Skånes utredningsteam för könsdysfori [2], och RFSL [3]” (En påstand fra Wurm i denne artikkelen om UG neste program, har blitt korrigert på slutten av artikkelen).

Men hva kom neste program fra UG til å handle om? Neste program handlet om at det hadde vært en nedgang i antall unge som ønsket kjønnsskifte i Sverige. Programmet er lagt ut på sammlivsrevolusjonen.no: https://www.samlivsrevolusjonen.no/nedgang-i-antall-unge-som-onsker-kjonnsskifte-i-sverige/  

 Slik skriver UG om programmet:

”Under 2010-talet har antalet unga som söker sig till den könskorrigerande vården ökat kraftigt. Ökningen av framför allt unga personer som fötts som flickor har kallats explosionsartad. Antalet nya fall ökade med närmare 1 500 procent från 2008 till 2018, enligt Socialstyrelsen.

Men nu kan Uppdrag granskning avslöja att antalet remisser till KID-teamet, den mottagning som behandlar barn vid Karolinska universitetssjukhuset, plötsligt minskat kraftigt.

Under det sista kvartalet av 2019 kom 22 remisser, samma period året innan var siffran 64 – en minskning med 65 procent. KID-mottagningen själva tror att minskningen delvis beror på uppmärksamheten kring ämnet i media”.

Går vi inn i artikkelen så står det imidlertid: ”Fotis Papadopoulos vid Akademiska sjukhuset i Uppsala betonar att det enda man vet är att antalet remisser minskar, inte att antalet personer med könsdysfori gör det”.

Til sist står det:” Ett antal läkare och forskare har varnat för att många av de unga som sökt sig till könskorrigerande vård inte är betjänta utav den, utan riskerar att ångra sig, är det de som inte kommer nu?

– Det har vi inga belägg för, så det går inte att veta”.

På samlivsrevolusjonen skriver de om dette programmet: «Det er SVT som har undersøkt hvordan utviklingen har vært etter at de sendte den avslørende dokumentaren Transtoget» (min kursiv). At trenden synker går imot det synet som samlivsrevolusjonen forfekter, nemlig at søkning til behandling er ideologi drevet.

I en leder i Dagen skriver Vebjørn Selbekk, også han med utgangspunkt i reaksjonene på Rowlings: «Hvorfor er det slik at mange vestlige land, Norge inkludert, nå opplever en eksplosiv vekst i antall tenåringsjenter som ønsker kjønnsskifte.?»

I en kommentar til saken om Keira Bell, skrevet av Vebjørn Selbekk, nevnes dette siste programmet til UG også, men konklusjonen blir ikke drøftet. I et eget avsnitt med tittelen ‘Transtoget’ står det: «Mot slutten av 2019 minket antallet svenske unge som søkte seg til kjønnsidentitetsbehandling, ifølge en kartlegging fra SVTs «Uppdrag granskning». I Stockholm minket antallet med 65 prosent fra året før.»

Dette er eksempler på at programmet Transtoget fra SVT ukritisk brukes til å hevde en bestemt påstand i debatten om kjønn og transpersoner, til tross for at oppfølgerprogrammet motsier de påstander som er utgangspunktet for debattartikler og kronikker. Diskusjonen om kjønn og transpersoner fortjener et høyere saklighetsnivå.    

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere