Reidar Holtet

12

Aftenposten på villspor.

Publisert: 22. jan 2021

Aftenpostens Midtøsten-korrespondent hadde 20. januar en artikkel med feilaktige opplysninger angående Israel og vaksineringen mot pandemien. Jeg skrev et innlegg for å rette opp avisens feilinformasjon, men ble avvist av debattredaktør Erik Tornes. Det er mer enn betenkelig at Aftenposten ikke er villig til å rette opp åpenbar feilinformasjon. Da jeg så sendte det til Vårt Land gjorde debattredaktøren der det samme. Det er mer forståelig, fordi det er Aftenpostens anliggende, men allikevel. Det er trange kår for sannheten. Derfor er jeg henvist til verdidebatt.no

Aftenpostens Midtøsten-korrespondent John Hultgren bommer ganske grovt med sin desinformasjon 20. januar om Israels vaksinering mot pandemien. Han sier ganske riktig at Israel har stor dødelighet, fire ganger større enn Norge,  og  større enn i de palestinske områdene. Derfor gjør Israel en kjempeinnsats og setter vaksinerekorder. Men så blir det feil som så ofte når det gjelder Israel og Midtøsten-konflikten. Han klandrer nemlig Israel for at de ikke vaksinerer palestinerne.

Det er minst to feil her, så det er helt nødvendig med en opprydding. Israel har primært ansvar for sine egne statsborgere, og alle palestinere som er statsborgere blir selvsagt vaksinert på samme måte som jødene, uansett om de bor i Israel eller på Vestbredden. Kan Hultgren vise til noe annet? Ifølge Oslo-1 avtalen av 9. sept. 1993 har palestinerne og Israel undertegnet enighet om at palestinerne selv har ansvar for bl.a. eget helsearbeid på Vestbredden og Gaza. Det er nedfelt i avtalens artikkel VI pkt. 2.

Er det kritikkverdig at Israel holder sin del av avtalen, eller mener Hultgren at Israel skal ta seg inn i områdene der palestinerne har full jurisdiksjon og blande seg inn i deres helsearbeid uten å bli invitert til det? Hvis Hultgren kan dokumentere at Israel har nektet å imøtekomme ønske fra palestinske myndigheter om å vaksinere palestinere, så er det dekning for hans utsagn. Hvis ikke må jeg konstatere at korrespondenten blander sammen nyhetsreportasje og kommentarer. Det er i så tilfelle ikke god journalistikk.

Drammen 21.01.21

Reidar Holtet

7 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere