Roald Øye

Pensjonist
379

Konsekvensene av demokratenes valgseier i Georgia.

Det konservative partiet i USA, The «Gand Old Party», hadde, i Run Off-valget den 5. januar i år som en av sine frontfigurer, en bondejente, Kelly Loeffler, med urban Wall Street erfaring. Hun kalte kampanjen mot demokraten Raphael Warnock, en baptist-pastor, både for en «wall against socialism”- kampanje og for en “pro-choice pastor”- kampanje . Warnock har hver søndag i lang tid latt sitt venstrepolitiske budskap lyde fra talerstolen i kirken i Atlanta der Martin Luther King pleide å tale.

Publisert: 11. jan 2021

Den andre demokratiske kandidaten som vant i Senatsvalget, var Jon Ossoff.  Han går inn for en svært liberal abortlov.  Veteranen David Perdue var den andre konservative republikanske senatskandidaten som røk ut etter valget i Georgia. Det syns mange republikanere var trist.

Utfallet av valget kan få vidtrekkende følger for USAs innenrikspolitikk, sett fra et ideologisk og religiøst ståsted. Det endte med at to demokratiske kandidater ble valgt. Det blir dermed 50 mot 50 representanter fra de to partiene i Senatet. Nå får USAs påtroppende visepresident Kamala Harris, som blir senatspresident, en avgjørende dobbeltstemme i Senatet. Dette vil gi Demokratene kontroll i Senatet fra og med 20. januar. Det er en stor seier for Joe Biden, ettersom det vil bli mye lettere for den påtroppende presidenten å få gjennomslag for sin "sosialistiske" politikk.

Enhver som har kjennskap til amerikansk politikk vet at dette valget  ikke bare var viktig for innbyggerne i Georgia. De fleste vet at de to demokratiske senatorene som vant,  vil avgjøre hvilket parti som i minst to år vil ha kontrollen over Senatet med alt hva det innebærer.  Resultatet av senatsvalget «will likely be the key to determining the direction of the country»,  og gi president-elect Joe Bidens ambisiøse lovgivende agenda en «flying start». En halvdel av den amerikanske befolkning er fornøyd med utfallet i hvert fall etter de dramatiske begivenhetene som inntraff  i Washington DC dagen etter valget. 

 I USA har riktignok fremstående republikanere luftet en teori at de som brøt seg inn i Kongressbygningen, i virkeligheten var utkledde Antifa-aktivister dvs. folk med venstrevridde sympatier, som ønsket å skade presidentens renome. Anklagene må eventuelt bli bekreftet i fremtidige rettssaker for å bli troverdige.

En republikansk senator som har sittet i Senatet for Texas siden 2013, er 50 år gamle Rafael Edward Cruz, som har forsvart sitt standpunkt, at Arizonas elektorale stemmer var blitt manipulert .Han ønsker å gå videre med sitt anliggende i rettsvesenet. Den prosentvise seiersmarginen til de demokratiske kandidatene fra dette partiet er i mange delstater målt i promiller, deriblant i Georgia. Det er påfallende,  mener Cruz.

Han forsøkte å bli nominert som presidentkandidat for det republikanske partiet i 2016, uten å lykkes. Han har universitetsgrader i «public policy and law from Princeton University» og «Harvard Law School.» Han hevder at Kongressen har en forpliktelse til å ta inn over seg at store grupper i samfunnet ikke tror at utfallet av presidentvalget i november gikk rett for seg. De prosentvise seiersmarginene i delstatene er påfallende små. «Det er en alvorlig trussel mot demokratiet i USA og mot enhver administrasjons legitimitet i fremtiden», sa Cruz. «Han oppfordret sine kolleger til å handle med litt mindre skråsikkerhet og litt større erkjennelse av at vi lever i en tid  da demokratiet er i krise».

Crus oppfordret Kongressen til å nedsette en elektoral kommisjon til å gjennomføre en «emergency audit» (revisjon) av valgresultatet innen 10 dager. «Consider the claims, consider the evidence!» sa han,  og hevdet at hvis Kongressen ser bort fra bøkene som inneholder 2020-valget, mens en stor del av den amerikanske befolkning fremdeles tror at valget var manipulert, vil det oppstå verre problemer å hanskes med ved senere anledninger.  

«The Wall Street Journal Editorial Board» advarte før valget i Georgia at hvis republikanerne mistet kontrollen over Senatet, ville det effektivt avslutte enhver mulighet for republikanerne til å påvirke Joe Bidens politikk, som inkluderer etterforskning omkring  skandalen, som hans sønn  er involvert i i Ukraina: Han er «under federal criminal investigation over his taxes and foreign business dealings». Rettsvesenet sies å ha spilt på lag med Joe Biden og hans sønn i denne saken.

Hvis republikanerne mister kontrollen over Senatskomiteene, vil de også miste muligheten til å stoppe Bidens embetsutnevnelser, bl.a. til Høyesterett. Filibusterregelen, som krever 60 stemmer for å stoppe et uthalingsforsøk i Senatet ved å samle de nødvendige 50 representanter for et vedtak. 

Det kan bli vanskelig å oppnå hvis demokraten fra West Virginia, Joe Manchin, «hopper av lasset» og går sammen med republikanerne fordi han er enig med dem om å bruke filibustertaktikken for å stoppe Joe Bidens agenda på et eller annet område. Hvis filibustermetoden virker, kan Joe Biden bli nødt til å kompromisse med GOP-stemmer for å få gjennomslag for sin politikk på infrastrukturens område, for» new Obama Care subsidies» eller «repealing Section 230 on tech liability». Hans klima-agenda vil trolig også  bli vanskelig å få gjennomført.    

Folk i Trumps administrasjon er på utkikk etter en brukbar grunn til å slutte i jobben, «og nå har han gitt dem en», sa en Trump rådgiver om presidentens adferd, før, under og etter opptøyene i Washington DC. Mange i administrasjonen hans er deeply disturbed” by the storming of the Capitol.» Hvem som stod bak planleggingen og gjennomføringen av stormingen er riktignok ikke avklart og kan bringe overraskelser når etterforskningen er ferdig.

I tvitter-videoen der president Trump har blitt anklaget for å ha oppfordret til voldsbruk ordla han seg slik, i følge Breitbart: “I know your pain. I know your hurt. We had an election that was stolen from us. It was a landslide election and everyone knows it, especially the other side. But you have to go home now. We have to have peace. We have to have law and order. We have to respect our great people in law and order. We don’t want anybody hurt. It’s a very tough period of time. There’s never been a time like this, where such a thing happened, where they could take it away from all of us; from me, from you, from our country. This was a fraudulent election.”

Uansett hva president Donald Trump sier om det som taler til hans fordel, vil de fleste ikke lenger tro på hans ord, for han har mistet all troverdighet på grunn av de mange løgner  han har kommet med i  sin presidenttid.  Det som er sant i hans utsagn, blekner i forhold til løgnene han har kommet med . Det er trist.

Visepresident Mike Pence og senator Rafael Edward Cruz Crus har ikke slått hånden av støtten fra presidenten når det gjelder kampen om topp-plasseringen på republikanernes kandidatliste ved presidentvalget i 2024, og det forklarer trolig  deres fremtreden i forholdet til president Donald Trump. De omfavner ham ikke, men holder en diskre avstand.  

Presidenten har ennå 10 dager igjen av sin "lame duck-period",  og nye overraskelser kan fremdeles forekomme.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere