Hege Anita Aarvold

172

La oss snakke litt om SAUEN

Ett lite skråstilt ironisk harselerende stykke om NORTURA og sau

Publisert: 5. jan 2021

Sau

Dette her Herrens mirakel plassert på jorden for å gi oss Kari Trå underbukser så råflotte og dyre at vi ikke kan fise i dem , og Vegar Ullvanggensere for de med årsinntekter over 500 000 i året og en sportslig tilnærming til livet , slik staten ønsker av oss  , i tillegg til å bidra med sitt så vi kan ete fårikål på høsten og pinnekjøtt til jul  samt bakbeinet til ett lam i påska. 

Det påstås at sauen er dum 

Jeg er ikke sikker på det.. det er mulig sauen bare bærer preg av å være prisgitt menneskeheten  å bare spiller fåreskalle fordi det er det beste en kan gjøre stundom?

Jeg løfta på noe som het "salt lammelår" borte på Rema 1000 før jul , det veide 3.1 kilo og var bare øverste delen av bakbeinet til ett lam. 

For de med betenkeligheter i forhold til å spise noens barn , lite søtt og uskyldig som LAMBI reklamen viser oss ?

Når en beibi ..en liten bit av en beibi ,oppe  på låret veier 3 kilo ?

Da er den chunken med baibikjøtt fra en velvoksen temmelig diger unge , spør du meg. 

Mulig man har forlenget ungdomstiden tilsvarende det vi gjør hos oss mennesker ?

Man er ikke voksen før man runder 30 som menneske , unntagen en dag i 15 års alderen da en mot betaling har en dag der man innehar tittelen voksen til pengene skal brukes og man er såpass umyndig at foreldrene råder en så mye at de blir sperra inne på en BSU konto for å bistå foreldrene i å kjøpe bolig til unge når denne passerer 35 å er ferdig på skolen.

Jeg slapp taket i den sauen å den landa med ett dypfryst klonk  mellom alle de andre søte kjøttstykkene fra ett søtt kjempedigert lam...

Litt skremmende egentlig .kan hende lammet er en mutant ?

Hvilken fåreskalle påsto  sauen er dum ?

Sau , er det vi spiser minst av om en regner litt på livsdyrholdet her til lands, og det vi spiser av slikt kjøtt er sesongpreget 

Alså ... lammelår til påske , fårikål på høsten og ribbeina til jul 

Det var bare tanken som slo meg ... hvor blir resten av sauen... lammet av?

Jeg søkte litt på nett , snakka med noen som har greie på det og forhørte meg , fulgte noen linker og endte opp totalt forvirret

Hele undersøkelsen endte med at jeg søkte opp hvor meget andelen av norsk slaktesau til sjuende og sist ble solgt for , men det... sto det... "er å regne som en forretningshemmelighet"  NORTURA har...å de fikk statsstøtte fpr å bedrive eksporten.

Å så gadd jeg ikke sjekke driftsbudsjettet deres etter mer info. 

Noen ganger ? Noen ganger stopper man .

En bonde fortell at han får 2 øre pr kilo sauekjøtt han selger til NORTURA

Ehh dette stemmer ikke , tenkte jeg 

Å siden fikk jeg høre at EKTE NORSKT  sauekjøtt inntatt i fårikålform på høsten er sauekjøtt importert fra New Zealand 

Jeg sjekka å dette er hentet fra en av linkene jeg orka åpne 

Hvor mye dette kostet finn jeg ikke ut 

"Av de 390 tonnene kjøtt av lam og sau som har blitt importert til Norge hittil i år, er nesten 100 tonn importert fra New Zealand."

NTB

Å så fant jeg dette :

"Aldri før har norske bønder solgt mer kjøtt til dumpingpris. 17 000 tonn - eller omkring tre fullastede vogntog hver eneste dag - har pr. 1. oktober blitt kjørt ut av landet for spottpris-eksport.

Til latterlig lave priser dumpes kjøttet i utlandet - for å holde prisene på kjøtt i Norge så høye som mulig."

NORTURA hadde ett overskuddslager på 200 TONN sau for litt tid siden, å her snakker vi måneder, ikke år 

De lagrene var plutselig tomme

Å jeg har ikke greid å spore anna enn at i en rekke land sitt der folk å knasker billig lamme og sauekjøtt fra Norge mens vi da spiser kjempedyrt importkjøtt

Å som ikke det var nok ?

Jeg ble litt nysgjerrig da en eller anna fortaltecmeg vedkommende hadde spist salt BØKERØKT ...ååårr så forseggjort  bacon ..å satt igjen med sauesmak i kjeften 

Er det dette som NORTURA kaller å finne nye måter å bruke sauekjøtt på , overskuddskjøttet ingen andre land ville ha . og inkorperere det i andre produkter ?

Da helst pølser ... både wiener og grill sikkert, og bacon og andre flotte kjøttprodukter det står NYYYT Norsk på med nøkkelhullmerking fordi sauen på New Zealand har det bedre enn den norske ?

Er det ulv på New Zealand?

Midt oppi dette forstår jeg godt bønder kan beskyldes for å kan hende rope ULV litt fort. 

For de får mer penger for kjøttet når en ulv eter det enn om de selger til NORTURA

Ikke en vond tanke til en eneste bonde 

De må det de må og de skal leve de og oppi ett fårete system som ikke heng på møkkagreip. 

Eneste som taper på dette systemet ?

Er en skuddredd ulv .

Om den kan kalles staten eller NORTURA skal være usagt .

Men jeg føler jeg tenker på at både norske sauer OG norske bønder fortjener bedre enn dette

Kan hende norske forbrukere også ?

Å det digre fleskeberget av ett mutert lam med lambirull under haka og lymfeødemer på bakbeina

1 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere