Njål Kristiansen

160

Hevn i Midtøsten?

Publisert: 4. jan 2021

Den annonserte blodige iranske hevnen kommer trolig tidligst når demokraten, Joe Biden, har etablert seg i det Hvite hus. Den amerikanske og israelske gjengjeldelsen håper de først og fremst vil ramme Irans proxies, dets stedfortredere, med håp om at den «sataniske» hevnen ikke treffer iranske mål. De håper demokraten Joe Biden etter 19. januar inntar den tradisjonelle forsonlighetslinjen som demokratiske presidenter nesten alltid har ført, skriver Roald Øyen 2. januar.

En iransk hevn som vil ramme Bidens regime er lite sannsynlig. Det vil være i Irans interesse å få på plass atomavtalen fra 2015 igjen, og da er Biden en nøkkelperson. 

Som visepresident besøkte Biden Israel og ble ydmyket så det holdt. Han hadde samtaler rundt 1600 nye bosetninger og det var forventet forsikringer fra Israels side om at disse ville "bli satt på vent" inntil nærmere forhandlinger med palestinerne var gjennomført. Nå ønsket Israel aldri dette, og forsvarsministere Liebermann kunngjorde mens Biden satt i middag med det øvrige lederskapet i Israel at det ville bli bygget nye bosetninger. Biden reiste hjem med uforrettet sak og Obamaadministrasjonen slet etterpå kraftig med å hindre at Israel fortsatte å motsette seg USAs fredsmegling. 

Om noe kan Biden snarere sies å være på Irans side i akkurat denne saken. Iran burde ikke ha noen interesse av å gjøre livet surt for Biden med mindre de ønsker varig uvennskap. Biden vil være nødt til å slå tilbake på angrep mot amerikanske interesser. Fremover er det nok mer i USAs interesser å balansere SaudiArabias makt i området, slik at konfliktnivået dempes og man kan gjøre fremskritt mot fred. 

Trumps fredsavtale, hvor han åpnet for at de arabiske landene kunne kjøpe seg fred med Israel samtidig som palestinerne ble utelatt vil ikke bli stående som amerikansk utenrikspolitikk. Vel og bra at alle anerkjenner Israel og inngår forretningsavtaler, men dette må også følges opp overfor palestinerne slik at de får satt inn nytt lederskap både på Vestfronten og i Gaza. Det går ingen veier tilbake, men fremover antar jeg at Biden snarere vil satse på å inkludere palestinerne i utviklingen av regionen, uten både Hamas og Fatah. 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere