Målfrid Brekke

2

Kjære prester! Vis oss veien!

Godta at neste kull av nyutdannede prester går ned i lønn

Publisert: 4. jan 2021

Dere har streiket fordi nye, yngre prester i fremtiden vil få dårligere lønn enn hva dere har i dag. Det er forståelig, men bare ut fra en foreldet tankegang. Bli heller foregangsmennesker! Vis hele folket at dere er modige og tør å gå foran!

For hvordan er forholdene i Norge i dag? Jo, vi har kjøpt mat og drikke for 28 milliarder kroner i desember. Vi, norsker, julehandlet for 12000 kroner i gjennomsnitt hver av oss. En familie bestående av mor, far og to barn vil med dette regnestykket ha handlet for 48000 kr, for her er kronene fordelt per hode. Dessverre stemmer ikke dette. Mange bruker mye mer, mens andre sliter med å få endene til å møtes.

Norge har lenge ligget øverst på listen over gode land å bo i. Men da var ikke vårt klimaavtrykk regnet med. Så fort klimaavtrykket ble medregnet, falt vi drastisk 15 plasser nedover på listen.

Dette er tall de fleste kjenner til. Derfor er tiden inne for å gjøre noe. Og det er her dere kommer inn, kjære prester! Godta at neste kull av nyutdannede prester går ned i lønn sammenlignet med dere! Gå bredt ut og fortell all verden at dere er glade for dette! Vårt forbruk må ned! Det betyr ikke at levestandard og livsstandard vil gå ned. For vi fråtser. Vi overforbruker! Fråtseri er definert som en av dødssyndene!

Dere er ikke blant dem med høyest inntekt -- jeg vet det. Men noen må begynne. Så fint om det var dere! Selv lever jeg godt på min lærerpensjon. Jeg har råd til å reise på utenlandsferie hvert år. Men jeg har ikke lyst. Jeg har råd til et nytt klesplagg hver uke, men jeg trenger det ikke. Jeg har råd til å pusse opp, men det er ikke nødvendig. Jeg spiser meg mett hver dag, mens bankkontoen bare vokser. Jeg trenger ikke mer!

«Den som våger å gjøre gode handlinger, kan risikere å få flere enn ventet med på laget», skriver Turid Sylte i en leseverdig kronikk i Vårt Land 29.des. Skulle ønske de aller rikeste ville gå foran. Det ville liksom vært mer rettferdig. Men det ville vært mer radikalt om vi som bare har litt mer enn vi trenger, viste vei.

Måtte LO og alle organisasjoner begynne å tenke nytt! Og måtte våre goder bli fordelt rettferdig, slik at ingen ble fattige og ingen rike. Det ville bli et godt, nytt år!

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere