Verdidebatt

Kristendemokratiet strekker lenger

Onsdag 9. desember kom Rød ungdom med eit innlegg i Vårt land med påstandar om at deira form for sosialisme er meir i tråd med Bibelen sin nedkjemping av fattigdom samanlikna med verdigrunnlaget til KrF. Dette er historielause og feilaktige påstandar, og vitnar om mangel på forståing for den kristendemokratiske ideologi. Ein grunnleggjande tanke i Kristendemokratiet er nemleg å alltid stå på den svake sin side, KrF sin historie underbygg dette.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kristendemokrati er ein ideologi som seier at alle har ein uendeleg verdi, og der nestekjærleiken ikkje kjennar noko grensar. Samtidig som vi skal forvalte jorda vår med respekt og etter beste evne.

Frivilligheita

Kristendemokratisk ideologi legger til rette for at verdiar må skapast, tilretteleggjast for, og kan bidra inn i samfunnet. Dette handlar om å gje privat næring det handlingsrommet dei treng sånn at dei kan skape verdiar som det offentlege kan fordele. Ein aktiv næringspolitikk er bærekraftig og samtidig god distriktspolitikk. I tillegg til dette har Kristendemokratiet eit fokus på at det finnes nokon verdiar som ikkje kan omsetjast i pengar. Eksempel på dette er frivilligheita. Frivilligheita har gitt samfunnet mange tenester og verdiar som ikkje kan målast i pengar, og som har tatt på seg store oppgåver til fordel for dei svakaste i samfunnet. Trussamfunn gir også fleire viktige tenester som samfunnet nyt godt av som for eksempel støttegruppe til rusavhengige, ungdomsklubbar, fritidstilbod, skular og mykje meir. Dette er tilbod som ofte blir oversett og ignorert på venstresida i norsk politikk. Ein kan kalla det ideologiske skylappar i praksis.

Nestekjærleiken forpliktar i kampen mot fattigdom

Fattigdom er fortsatt ikkje historie, verda er urettferdig og det er stadig større skilje mellom fattig og rik både i Norge og på verdsbasis. Det fyrste har me gjort noko med for å få ned forskjellane i Noreg. KrF saman med resten av regjeringa fekk til historiske aukingar i barnetrygda, dette gir meir pengar til familiane og eit godt tiltak for å få ned barnefattigdommen.

Eit anna tiltak for å betre den økonomiske situasjonen for familiar i Noreg. Var innføringa av fritidskortet. Dette er et kort som sikrar alle barn mellom 6-18 år moglegheit til å delta på en valfri aktivitet på statens rekning. Masse tydar på at familiar med dårleg råd ikkje prioriterer fritidsaktivitetar for barna sine. Resultatet er at nokon barn blir fråtekne moglegheita til å delta på fritidsaktivitetar på lik linje med andre barn. Dette er direkte usolidarisk, derfor kjempa KrF denne saka gjennom og fekk gjennomslag.

Nestekjærleiken som  KrF byggjar på stoppar likevel ikkje ved svenskegrensa, den forpliktar også lenger. Derfor fekk KrF igjen gjennomslag for at 1% av BNPskal gå til bistand, og sikra 3000 kvoteflyktningar eit trygt sted å bu her i Noreg.

Når menneskeverdet blir tilsidesett

Visst alle menneske har ein uendeleg verdi så forpliktar det oss til å gripe inn når menneskeverdet blir tilsidesett. Eksempel på dette er i bioteknologi debatten.

Dessverre er jakta på det perfekte ikkje over og i kampen mot eit sorteringssamfunn står KrF stadig meir aleine. Dette ser me i den nylege liberaliseringa av bioteknologilova, der venstresida saman med Frp stod i front for innføre blant anna NIPT-testing og tidleg ultralyd for alle, dette er ei screening som ikkje gir særleg nyttig informasjon anna en å finne «feil» med fosteret. Medisinsk fødselsregister i Noreg visar at 9 av 10 barn som ein oppdagar har «Downs-syndrom» blir sortert vekk. Dette blir ekstra problematisk sett i lys av testane ofte er feilaktige. I denne saka kjem igjen Rød Ungdom på feil side. I bioteknologidebatten er ikkje Rød ungdom ein stemme for dei stemmelause.

KrF vil vera ein stemme for dei stemmelause, og som alltid vil stå opp for dei som trengar det aller mest. Dette skjer i kampen for menneskeverdet, ein nestekjærleik så forpliktar på alle nivå og forvalte verdiar i samfunnet på ein best mogleg måte, det er akkurat det kristendemokratiet handlar om.

Skrevet av:

Torkel Johannes Bjuland (17)

Fylkesleiar Rogaland KrFU

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt