Geir Husveg

19

Nato har nylig vedtatt selvmordsparagraf.

Nato har nylig vedtatt at cyber-angrep kan utløse militær reaksjon.Cyber-angrep var utenfor horisonten da gjeldende folkerett ble vedtatt. Jeg kjenner ikke til noen hjemmel for militær intervensjon som ikke er reaksjon på militært angrep. Cyber-angrep har potensiale for å gjøre veldig stor skade. Nato har vel tenkt at det kunne være fint å ha et ris bak speilet i denne sammenheng også.

Publisert: 17. des 2020

De som husker den første Irak-krigen,kan vel bevitne at amerikanernes påskudd for angrep var syltynt.


Det er nesten umulig å bevise et cyber-angrep utover rimelig tvil. Dette fikk Norge erfare i høst da vi påstod at russerne hadde hacket eposter til stortingsrepresentanter.

Vi risikerer å havne i militær konflikt på tynt grunnlag med den nye- Nato-retorikken.


Total innbyrdes solidaritet har vært grunnlaget for Nato- pakten. Angrep på ett Nato-land, er angrep på alle. Ved påstått cyber-angrep fanges pakten i sin egen retorikk. For å redde ansikt må man for skams skyld starte en storkrig. Cyber-angrep trenger ikke være en seriøst ment provokasjon. Putin er troende til for gøy å beordre gutta sine til å hacke Pentagon. Det ville være veldig tragisk at en slik hendelse utløste tredjeverdenskrig. For å unngå atomkrig har jeg følgende råd til Nato: La være å servere veldig konsentrerte samlinger av militære styrker til Putin. Han ville nesten helt sikkert falle for fristelsen til å bruke et taktisk atomvåpen. Det ville være starten på jordens undergang. Putin er ikke den eneste potensielle skurken i verden. Kina har sikkert evne og vilje til storstilte og ødeleggende cyber-angrep. Dette er en nasjon som vi ikke bør ønske militær konflikt med. Vi bør ikke grave vår egen grav ved å være storsnutet om all verdens grunner til krig. Cyber-angrep bør forebygges så godt vi kan med fredelige midler. Det vil oppleves som terror, hvis det rammer oss. Overfølsomhet for terror har allerede kostet USA et par kriger.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere