Verdidebatt

Betlehem, hvor Barnet ble født

Veien til Frelseren som ble født i Betlehem, er fremdeles åpen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er snart jul - og fremdeles koronatid med visse restriksjoner. Men jeg vil tro sangen "Et barn er født i Betlehem" vil bli sunget også denne julen, i mange hjem og forsamlinger, selv om antall tilstede blir færre. Hva var det med byen Betlehem som gjorde den "verdig" til å bli fødeby for Jesus Kristus, Guds Sønn?

Litt historie, kort fortalt: Det hebraiske navnet på byen - Bet Lehem, betyr "brødhus". Byen ble først omtalt i Skriftene i forbindelse med en begravelse. Det var historieskriver og folkefører Moses, fostret og opplært hos den kongelige familie i Egypt, som nevnte Betlehem i en av sine bøker. Der skriver han at patriarken Jakob, sønn av Isak og Rebekka, begravde sin hustru Rachel "på veien til Efrat, det er Betlehem". Denne Jakob, far til tolv sønner og en datter, fikk av Gud tilnavnet Israel - som er opprinnelsen til navnet på folket og staten Israel.

Kong David, som regjerte over det forente kongedømmet Juda/Israel fra ca. 1003-970 f. Kr., var også født i Betlehem. Davids by Betlehem, har fra da av vært en kjent betegnelse. Og ettersom Josef, Jesus sin jordiske far, var etterkommer av kong David, måtte Josef og Maria dra til slektsbyen Betlehem da daværende keiser Augustus bestemte ny folketelling. Slik var lovene den gangen.

En mann som virket som profet på 700-tallet f. Kr., hadde fått åpenbart at Messias (Kristus) skulle fødes i Davids by, Betlehem i Juda land (Jødeland), jf. kapittel 5,1 i profeten Mikas bok. Og slik ble det.

Wikipedia-forfattere har neglisjert alle historiske beretninger om byen Betlehem som jødisk, og kalt den palestinsk. Ja, de som i dag kaller seg palestinere (arabere o. a.), er gitt styrings- og eiendomsretten over Betlehem, med Norges Oslo-avtale/r som "folkerett". Slik kan historien tilsløres.

Uansett alle historieomskrivninger: Jesus Kristus ble født inn i en jødisk familie med røtter til en jødisk kongeslekt som styrte i mange hundre år og med opprinnelse i den jødiske byen Betlehem i Juda land. Men, Jesus Kristus (Messias) ble Frelseren for alle mennesker i hele verden, de som vil ta imot Ham i tro og følge Ham. For, på tross av alle restriksjoner og nedstengninger: Veien til Frelseren som ble født i Betlehem, er fremdeles åpen. Derfor kan vi av hjertet synge julens sanger om denne viktige fødselen for 2020 år siden. Vi, som er i tiden, synes det er lang tid siden dette skjedde, men egentlig er 2020 år bare et pust av evigheten.

Sangen "Et barn er født i Betlehem", har sin opprinnelse i den latinske salmen "Puer natus in Bethlehem" - fra 1300-tallet. Denne sangen er altså sunget av barn og voksne gjennom mange hundreår.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt