Verdidebatt

Mennesker i Limbo ønsker et juleamnesti

Mennesker i Limbo ber om juleamnesti for asylsøkere!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I slutten av november skrev organisasjonen Mennesker i Limbo brev til justisministeren, UDI og FHI. Utgangspunktet er den fortvilede situasjonen ureturnerbare asylsøkere befinner seg i. Regjeringens løfte om en engangsamnesti for lengeværende ventes det fortsatt på. Mens amnestiet bare gjelder noen ganske få, bør ordningen utvides ut fra de erfaringene en nå har gjort.

De siste dagers dramatiske hendelsene ved asylmottaket i Vinstra avdekker våre myndigheters vilje til å behandle lengeværende asylsøkere på en ansvarlig og anstendig måte. Under de rådende smitteforhold med strenge regler for å minske mobiliteten blant innbyggerne, velger myndighetene å fortsette nedbyggingen av antallet asylmottak. Meldingen fra Vinstra asylmottak gjennom siste helg er et eksempel på hvor galt det kan gå.

Vi vet at beboere har følt seg utrygge ved flere mottak. Vi vet det er gjort oppmerksom på dette, men beboere føler seg overhørt. Hvordan utlendingsmyndighetene i en slik situasjon kan gjennomføre et slikt prosjekt, er uforståelig. Konsekvensene har mottaket på Vinstra nå erfart.

Denne mangel på ansvar og seriøsitet for medmennesker i en utsatt og vanskelig situasjon føyer seg inn i et større bilde. I Granavolden-plattformen lovet regjeringen at den skulle legge til rette for en «engangsløsning for eldre ureturnerbare asylsøkere som har bodd lengre enn 16 år i Norge». Det er nå snart to år siden. I fjor så det ut til å komme et gjennombrudd. Regjeringen vedtok at ordningen skulle settes ut i livet. Etter en høringsprosess med korte frister, har ordningen ikke kommet på plass. Justisdepartementet skylder på korona-krisen!

For de menneskene som har ventet i snart to år på å få orden på sin fortvilede livssituasjon, har ikke minst denne korona-tida vært en enorm belastning. De er blitt holdt for narr.

Sett i lys av den dramatiske utfordringen asylmottakene i dag representerer og den ekstrabelastning korona-trusselen er blitt også for ureturnerbare asylsøkere som ikke oppfyller den vedtatte ordningens strenge alders- og oppholdstids krav, ber Mennesker i Limbo innstendig om at regjeringen ikke bare får fortgang i den lovede ordningen, men også utvider amnestiordning slik at flere kan bli inkludert. Vi ber om et utvidet amnesti for lengeværende, ureturnerbare asylsøkere. Det vil være en kjærkommen julegave for en utsatt og nedprioritert gruppe medmennesker i vårt land.

For styret i Mennesker i Limbo

Trude Hellesø og Tor B Jørgensen

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt