Verdidebatt

Desember - uten dårlig samvittighet

Mange tar jula på forskudd.Og det kan vi gjøre med god samvittighet i denne spesielle tiden. Og det gjør ingenting at vi har glemt at adventstiden er en ventetidfrem til jul, opprinnelig en fastetid.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er viktig å gi plass til alt desember rommer, glede og forventning, jubel og glede, men også anger og sorg. Nå er vi pga korona-epidemien usikre og kanskje redde for hva fremtiden vil bringe.

Nå er det adventstid. Vi har tent lys i vintermørket. Lyset gjør noe med oss. Det gir oss hverdags-glede  håp. Om noen uker ringer kirkeklokken jula inn. Men i år venter vel de fleste av oss på noeannet enn jula. Vi venter på mer normale tider. For smitten pregeross alle. Vi håper å få tatt vaksinen på nyåret. Vi ser frem til å reise igjen, ja leve et mer normalt liv.

Men jul blir det i år også! I Russland ønsker mange hverandre god julmed hilsenen ” Til lykke med fødselen.” Dette er en hilsen som går rett inn i julens budskap hvor barnet er i sentrum. Når jeg møter det ubeskyttede, nyfødte barnet, er det noe som skjer med meg. Barnet smelter mitt harde, tilfrosne hjerte. Jeg åpner stengte rom i mitt hus og viser sider jeg ikke visste at jeg hadde. Iden russiske hilsen vises det til et spesielt barn. For russerne vil gjennom sin hilsen få frem at den som tror på dette barnet har en fremtid, hvordan enn livet vil bli.

Om vi sliter ( det gjør jo mange nå for tiden)  eller takler pandemien rimelig bra, kommer jula med sitt budskap til oss. Økonomiske,sosiale eller moralske skillelinjer har ingen betydning. Det som betyr noe er barnet. ”Den fyrste gong hu skinte så laga hu ei bruimella seg og himmel`n og ei krybbe og ei ku.” Alf Prøysen fanger her inn julen. Midt på himmelen står stjernen som et brokar forhimmelbroen ned til huset hennar Jordmor- Matja.  Lysbroen frahimmelen til ei krybbe og ei ku.

La oss være ærlige. Høytiden blir på mange måter annerledes iår. Handelstanden regner med atvi handler for mer enn noen sinne i november  og desember. I følgeprognosene vil sluttsummen bli 120 milliarder. Det  er en økning påca !0% fra i fjor.. Det er særlig korona- epidemien og stengte  grenser som bidrar til den historiske veksten.Flere enn tidligere år  har ikke råd til å handle julegaver.Barna får ikke de gavene de ønsker seg.  Derfor er det godt at vihar frivillige organisasjoner som Frelsesarmeen, Røde Kors og Kirkens Bymisjon. Og vi må ikke glemme den omsorg og kjærlighet vi kan gi hverandre i denne tunge, vanskelige tiden.

Det blir færre selskap, maks 10 stykker til stede 2 ganger i jula. Og kirkene kan ikke ta imot alle som ønsker en god julestemning.  Ifjor var det over 500 000 på gudstjenester julaften. I år blir det langt færre. Mange steder må vi melde oss på for å komme til kirken. Noen menigheter inviterer til utegudsjenester i vinterkulda.Men det store flertall vil nok følge gudstjenester i radio og på TV fra Nidarosdomen. For tusener ønsker høre juleevangeliet slik Lukas formidler der. Og vi vil lytte til eller synge med i «Deilig erjorden.» Den er på mange måter en protestsalme. B S Ingemann skrevden i 1850 mens han var rystet over den brutale krigen mellom Danmarkog Preussen. Men det er ikke bare en protestsalme! Vi gir viikke opp, men synger  «Deilig er jorden» For salmen er også fyltav drømmer om en en annen tid som vi alle lengter etter. Og vi håper den kommer snart.


Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt