Terje Haugom

56

Norsk mat på norske fat.

Publisert: 25. nov 2020

Norsk mat på norske fat.

Det som nedenfor beskrives, er ment som en utfordring til de politiske partier. Hvilket av dem vil sette det følgende på sin agenda, dersom de kommer i maktposisjon etter valget 2021? Og det partiet som vil – vil det gi uttrykk for det i media? Det kan bety mye for valgresultatet!

Ingen er i tvil om at norsk mat er best for nordmenn. Både kjøtt, fisk, grønn-saker, melk- og kornprodukter. Og de fleste av oss som har vært på biltur gjennom norske bygder i vårt langstrakte land, har fått med oss synet av flotte, velstelte gårder – store og små. Men også det triste synet av nedlagte, mer eller mindre forfalne gårder og småbruk. Det finnes flere tusen av dem også. Mange steder står maskiner og utstyr i høyst variabel forfatning. Fraflytting fra landsbygda er et både forståelig – men likevel høyst beklagelig faktum.

Finnes det politisk vilje til å gjøre de grep som må til, for å anspore unge idealister til å få liv i disse meget verdifulle ressursene og mulighetene de fraflyttede gårdsbrukene og matjorden der representerer? Prøve seg som bønder, drive med husdyr, dyrke jorden som hører til, leve et sunt, godt og givende liv – borte fra byens larm og stress.

Økt norsk matproduksjon på alle områder vil begrense behovet for import fra EU og verden ellers. Med et etableringstilskudd som monner, vil kanskje idealismen og lysten til å bli bonde våkne hos mange i den yngre garde. Med litt drahjelp fra erfarne bønder i nabolaget, begynner nok hjulene å svive på gården igjen. Og Norge blir etter hvert mer og mer selvforsynt – norsk mat på alle norske fat! En slik utvikling ville være gull verdt i tilfelle krisetider – slikt har Norge opplevd før. En ny giv i norsk landbruk vil være kjærkommen!

Terje Haugom, samfunnsdebattant.

Krohnåsv. 62, 5239 RÅDAL.   988 47 162.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere