Liv Wergeland Sørbye

12

Helt sjukt – et intetsigende begrep?

Språket vårt er i endring.

Publisert: 16. nov 2020

Språket vårt er i endring. Engelske gloser har i lang tid blitt en del av vår dagligtale. Dagens flerkulturelle Norge gjør at nye ord raskt blir integrert. I tillegg oppstår enkelte intetsigende begrep som oppstår som en form for smittebølge.

Det undrer meg hvordan begrepet helt sjukt blir brukt på norsk og hvordan det er blitt så populært. Det betyr noe helt annet enn hva jeg som sjukepleier assosierer til begrepet. Et raskt søk på Google gir et bilde av hvor mangslungent begrepet er.

Det her er helt sjukt! ropte Britt (22) før hun satte i gledeshyl og hoppet fra sofa til sofa inne i huset. Da programlederen fortalte at hun hadde gått seirende ut av en Big Brother-konkurranse (2005). Verdens dyreste bil - Ferrari FXX ble lansert i 2006 (jfr. NRK hjemmeside). Bilen har 12 sylindre og et moment som er helt sjukt.  I november 2006 hadde Østlandsposten en sak om sammenligning av Larvik og Oslo. En informant svarte «Det er jo helt dødt der på kveldstid. ... Samfunnet har blitt helt sjukt. ... men det beste er muligens å holde seg langt unna denne småbyen helt til man selv er etablert. I november 2007 kom Kim Rune Hagen (17) på scenen med en stjerne tegnet rundt øyet og fremførte Kiss-låten «I Was Made For Loving You». - Det var skikkelig moro. Helt sjukt - mye mer enn vi kunne håpet på!

Helt sykt blir ofte benyttet blant idrettsutøvere. I Holmenkollen 2010 ble det trippel norsk i skøytetremil for kvinner. Aldri har det skjedd før, og det kan bli lenge til neste gang, skrev reporteren. Heilt sjukt uttrykte Marit Bjørgen. Siden den tid har vi som TV- og radio lyttere gledet oss alle våre flotte sportsdeltakere som hat fått sjukt mange medaljer.

Det er ikke bare i sportssendingene at det er helt sjukt. Ved annonsering for «Kåss» til kvelds for et par uker siden kunne Markus Neby fortelle at de hadde sjukt flotte gjester i sofaen.

I norsk digital ordbok vises det til flere eksempler på hvordan helt sykt blir brukt i ulike sammenheng, her er noen sitat:

  • Det virker helt sykt for meg.
  • Å gi ham dop, så alt virker normalt, er helt sykt.
  • Vi har gjort noen sprø ting, men dette er bare helt sykt.
  • Det er helt sykt stort her.
  • Det er helt sykt at han skal gifte seg.

Helt sjukt er også et begrep svenskene bruker. I 2013 startet de TV4 programmet «Helt sjukt» for å vekke interesse hos seerne. Her diskuteres helseproblemer fra et hverdagsperspektiv med kjente gjester og eksperter i form av leger, forskere og psykologer. I tillegg tilbakevendende humoristiske elementer.

Det er tydelig at Akademia gjerne vil henge med. I 2016 ga Gyldendal ut Helt sjukt et lesehefte med egne oppgaver. I omtalen av heftet står det: Leseheftet er godt egnet til veiledet lesing. Det er trinnuavhengig og kan brukes ut fra elevens nivå. Forfatteren forteller at dette er en ellevill barnebok. Kanskje ellevilt vil kunne dekke en del av bruken av "heilt sjukt".

Facebook er kanskje en av de fremste budbærere av språkendringer. Kostholdsveiledning Ingrid Forbregd skriver på sin hjemmeside for noen uker siden. Det er helt sjukt at gjennomsnittskvinnen bruker SÅ mye tid av livet sitt på å slanke seg!!

Iallfall når slankekurer ofte fører til at du går opp igjen i vekt så fort du er ferdig.

Fredag 13. november kunne vi lese i Aftenposten, riktignok «Under streken»: Dagrunn Eriksen tidligere Krf-er, men nå nyfrelst til partiet Sentrum uttrykte: «Jeg kjente jeg hadde sykt lyst til å være med på en slik folkebevegelse.»

Det skapes kontinuerlig nye ord og uttrykk. «Sjukt» er tilsynelatende et begrep som kan benyttes ved de fleste anledninger. I dagens pandemisituasjon, legges det vekt på forebyggende arbeid. Vi ønsker ikke et sjukt samfunn og ser frem til den dagen vi kan friskmeldes.

4 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere