Kjell G. Kristensen

149

Et angrep på demokratiske valg

Det har vært spennende dager under valginnspurten i USA de siste to ukene og hvordan det ville gå. Noen har jo på forhånd antydet det ut i fra viten om den sittende presidents reaksjonsmønster og det ser ut for at antydningene så langt har vært riktige.

Publisert: 12. nov 2020

At Trump kom til å fornekte et valgresultat som viser til at han har tapt var på forhånd forespeilet. Han har jo aldri vært ærlig mot seg selv, og har bestandig tydd til løgn og halvsannheter. Dessuten er han jo den første amerikanske presidenten som ikke har akseptert et valg, og som setter ut rykter om valgfusk. Vel, han synes jo bestandig synd på seg selv og synes at verden er urettferdig mot ham... men du verden hvor mange er den ikke det mot? Men det ser ikke han, det er seg selv, og seg selv atter en gang det dreier seg om.

Men at han lyver og setter himmel og jord i bevegelse for å kunne få fortsette med det, bryr ikke mange av velgerne hans seg noe om. Men han er i ferd med å ødelegge det demokratiet som tar vare på ham selv, og gir ham stemmer – for ikke å si stemmerett? Ved å saksøke alle valglokalene som ikke har gitt ham det flertallet han ønsker seg, er han i ferd med å ødelegge den grenen han selv sitter på.

Oppførselen hans kvalifiseres til riksrett hevder USA ekspert Hilmar Mjelde, og mener at det ikke gikk greit for seg når det gjaldt oppførselen til presidenten som gikk til frontalangrep på det viktigste ved hele demokratiet – nemlig valgprosessen.

https://www.uniforum.uio.no/nyheter/2020/11/usa-ekspert-hilmar-mjelde-donald-trumps-oppforsel-.html

Først og fremst ville han først stoppe hele opptellingen av valgstemmer som er en av de viktigste aspektene man har i et demokrati ... det var en nokså underlig forestilling – han mente visst at han selv kunne bli sittende uten at valget ble fullført? Slikt opplever de som bor i kommunistiske land det hvor valg ikke har demokratiske ordninger – men så blir han da også sammenlignet med tyrkiske Erdogan og Hviterusslans Lukasjenko.

https://www.msn.com/nb-no/nyheter/verden/eksperter-slakter-trumps-trusler-om-s%C3%B8ksm%C3%A5l-og-h%C3%B8yesterett/ar-BB1aIZqd?ocid=msedgntp

Men så fant han på å spre løgn om at det forgikk valgfusk og mente vel å kunne forandre valgresultatet ved å antyde at han ville vinne valget om bare de riktige valgstemmene ble talt opp – akkurat som om han visste hvilke stemmesedler som var riktige å gale? Poststemmene som han var i mot inneholdt jo begge kandidaters stemmer, så det var ingen falske stemmesedler. Det ble oppdaget noen stemmesedler i Pennsylvania hvor noen døde hadde avgitt stemme som ikke hadde stemt – de ble selvfølgelig luket ut. Og sånn fungerer et demokratisk valg. Alle kvalifiserte stemmer telles. Men mannen er jo desperat for å få ødelagt mer av demokratiet, men heldigvis sier en USA ekspert at skulle Trump gå tom for måter å vinne valget på blir han nødt til å gå. Og nekter han vil det selvsagt være en fordel å ha en lojal forsvarssjef ved sin side.

Romarheim er likevel ganske trygg på at både militæret og det republikanske partiet i et slikt scenario vil trekke sin støtte. – Jeg både håper og tror at presidentens nyutnevnte lojalist ikke får forsvaret til å marsjere i en slik situasjon. Militær-institusjonen er drillet i at umoralske ordre ikke skal utføres ukritisk.

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/zggaWr/usa-ekspert-om-pentagon-utskiftinger-gjoer-stor-skade

Nå er det også hevdet at i og med at Biden er valgets vinner vil overtagelsen av presidentembetet gå sin naturlige gang uansett om Trump samtykker eller ikke, hvis han nekter å forlate det hvite hus vil han bli sett på som en vanlig husokkupant.

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/1BBG7G/donald-trump-verdens-farligste-eks-president

Det blir i alle fall et spennende senario over nyttår og når en kommer et stykke ut i januar å se på hvilken måte Trump vil forlate sitt nåværende embete på, for noen muligheter til å vinne valget finnes ikke lengre. Marginene er alt for små. Til og med tv- yndligskanalen hans har han vendt ryggen til da den utropte Biden til vinner.

3 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere