Verdidebatt

Islams historie motbeviser islams regel om selvforsvar

På et dialogmøte mellom SIAN og Muslimsk Dialog-Forum i Drammen 31. oktober ble det hevdet at islam har en regel om at muslimer kun skal kjempe i selvforsvar. Islams historie viser noe annet. Muslimene erobret Midtøsten, Nord-Afrika, dagens Spania, Tyrkia og Balkan, og østover helt til India. Mener muslimer at disse erobringene var i selvforsvar?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

31. oktober ble det i Drammen arrangert noe så sjelden som et dialogmøte mellom SIAN og Muslimsk Dialog-Forum. Spørsmålene var sendt til motparten før møtet. Begge parter forklarte rolig sine standpunkter. Sajid Mukhtar førte ordet for muslimene, han er styreleder for Drammen Moské og sekretær for Muslimsk Dialog-Forum. Det han sa var kvalitets-kvalitetssikret av norske imamer.

Det var ett punkt han tok opp, som jeg skulle ønsker noen muslimer vil forklare. Han sa at islam har en regel om at muslimer kun skal kjempe i selvforsvar. Han viste til sura 22:39 og 2:190 : ‘kjemp imot- - , men ikke overtre grensen.’ og understreket: «dvs. bare selvforsvar.»

Det er velkjent at Muhammad sendte ut krigere for å angripe karavanene fra/til Mekka. Kan man kalle det selvforsvar? Ifølge historiefortelleren Ibn Ishaq sa Muhammad før slaget ved Badr (mars 624): «Dette er Quraysh-stammens karavane med deres eiendom. Gå ut og angrip den, kanskje Allah skjenker den til dere som bytte.» al-Tabari skriver det også. Det ble sendt ut 315 krigere. Selvforsvar? I så fall har islam en annen forståelse av ordet selvforsvar enn det vi bruker i Norge.

I år 628 (år 6 etter at han kom til Medina) sendte Muhammad krigere til den jødiske byen Khaybar 150 km lenger nord, beleiret den og erobret den. Selvforsvar? Jødene der ble gjort til slaver: de måtte betale halvparten av avlingen i skatt. Regner muslimer dhimmi-ordningen som selvforsvar?

Vi går ett år frem. Muhammad sendte en gruppe til den bysantiske guvernøren i Bosra, i det nåværende sørlige Syria. Utsendingen ble drept. For å hevne dette drapet sendte Muhammad ut 3000 krigere. Er hevn regnet som selvforsvar?

Dette angrepet ble mislykket for muslimene. Deres tre hærførere ble drept, og de gav opp. To år etter Muhammads død bestemte den andre kalifen at dette skulle hevnes, han sendte en stor hærstyrke nordover som angrep Romerriket. Selvforsvar? Deretter tok de Jerusalem. Selvforsvar? Så tok de Egypt. Selvforsvar? I de neste 70 årene tok muslimene hele Nord-Afrika. Selvforsvar?

Den muslimske historikeren al-Maqqari skriver at den muslimske lederen gav ordre til sin berber-kriger Tarik om å samle soldater og gjøre seg klar til å gå i land på nordsiden av havet, i det som nå er Spania. Der hadde de aldri vært før. Selvforsvar? De prøvde til og med å ta Frankrike. Selvforsvar? Tyrkia ble tatt, Balkan også. Selvforsvar? De kom til Wiens bymurer, der ble de stoppet. 1683. Østover erobret muslimene områdene helt til India. Det er vanskelig å se dette som selvforsvar.

Hvis Muhammad og kalifene hadde fulgt den regelen som styrelederen for Drammen Moské sa at islam har: kun å kjempe i selvforsvar, hadde muslimene holdt seg i Medina, og det ville ikke vært noen konflikt mellom islam og resten av verden.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt