Verdidebatt

En sunn skam og ekteskapet

Sørhus sier i sitt innlegg i Vårt Land 2.11 at bibelens syn, nemlig at sex kun skal leves ut innenfor ekteskapets rammer, kan føre til usunn skam. I stedet for å gifte seg tidlig anbefaler han de unge til å inngå samboerskap.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For det første, Sørhus vil overprøve bibelens syn på ekteskapet, og erstatte det med noe annet. Men vi bør ikke tvile på at Guds ord er til det beste for oss, slik det står i det 6. bud: Du skal ikke bryte ekteskapet.

At sex bare skal leves ut innenfor ekteskapet er fjernt for de aller fleste i Norge, hevde Sørhus. Det er sikkert riktig. Man kan ikke forvente at de som ikke tror på bibelen skal etterfølge dens ord. Selv om mange kristne også velger å flytte sammen før de er gift, betyr det ikke at budet skal oppheves. Det er vi som skal innrette oss etter bibelens ord, og ikke bibelen etter hva vi foretar oss.

Det kan føre til skam ved å bryte den normen, og skammen trenger anerkjennelse og aksept, ikke tilgivelse, skriver Sørhus. Men han sier selv at skam kan være av det gode hvis det beskytter gode verdier. Etter min mening er bibelens syn på ekteskapet nettopp en slik god verdi.

Han sier videre: «Det er uansett provoserende å møtes med tilgivelse hvis man mener man ikke har gjort noe galt». Det er vel forholdsvis sjelden at man møter mennesker med tilgivelse uten at de selv har bedt om det. Det er naturlig og riktig at man føler skam hvis man vet man har gjort noe galt. Jeg mener, i motsetning til Sørhus, at tilgivelse er den beste medisin mot skammen.

Skulle man likevel bruke menneskelig argumentasjon for at bibelens ord er til det beste for oss, vil jeg si følgende: Undersøkelser viser at det er flere som bryter ut av et samboerskap enn et ekteskap. Derfor kan samboerskap i neste omgang føre til at man kan få flere partnere før man blir gift. Er man vant med å ha flere seksualpartnere, hvor lett er det da å være trofast mot den man senere ev. gifter seg med? Dessuten vil ofte et samlivsbrudd gi dype sår for den ene eller begge partene, det gjelder både samboerskap og ekteskap. Det må da være en fordel å velge den mest robuste samlivsformen, nemlig ekteskapet.

Bibelens ord om et monogamt og livslangt ekteskap er etter min og manges mening den beste rammen for samlivet. Det er viktig at dette forkynnes fram for de unge som ønsker å følge Jesus. Hvis dette ikke forkynnes vil det heller ikke bli etterfulgt. Det er derfor både skuffende og trist at en prest i Den norske kirke ikke framholder dette, men snarere oppfordrer mange til å ha sex før ekteskapet.

Jesus møtte kvinnen som var grepet i ekteskapsbrudd med følgende ord: «Heller ikke jeg fordømmer deg. Gå bort, og synd ikke mer fra nå av.» (Joh. ev. k. 8 v. 11.). Jesus gir ikke aksept for ekteskapsbruddet, men han tilgir henne i stedet og oppfordrer henne til å leve rett videre. Jeg tror ikke tilgivelsen hadde noen negativ effekt på denne kvinnen eller på alle andre som har mottatt tilgivelse. Snarere tvert imot, tilgivelsen løfter opp og gir selvrespekten tilbake.

Men hva med dem som ikke klarer å leve avholdende? Da anbefaler bibelen at de skal gifte seg (1. kor k. 7 v. 9). Vel, dette kan se ut som lite progressiv og ganske gammeldags anbefaling. Like fullt mener jeg dette er gode retningslinjer for den som vil leve som en kristen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt