Per Enger

9

Fritt etter Brage den gamle.

Da svarte Brage. Dikter kalles jeg, forteller om kildens gaver, bevarer av vekstens minne, en poet ikke ødelegger, tjener av det evige nuet,åndens inspirerte beveger, erverver av ordets velsignelse, hva er vel en dikter, om ikke det?

Publisert: 9. nov 2020

En mørk natt da Brage var på vei til kilden for å få sitt daglige påfyll, ble han stoppet av en dresskledd mann. -Hva gjør du her? sa mannen. - Har du ikke bedre ting å gjøre enn å drive rundt på steder jeg har ansvar for å holde øde?

Brage stoppet opp og så på mannen foran seg. Mannen hadde en id-lapp festet på jakken sin, konsulent sto det der.

-Jeg går hvor jeg vil, sa Brage. -Ingen skal få stoppet meg i mine gjøremål. Du ser litt bleik ut i den svarte dressen din, er du sikker på at du ikke er dau?

Mannen som var konsulent ble tydelig sint av Brages svar. Han sa, -Er du frekk og? Du vet vel at jeg er hyret inn av øvrigheta? Jeg kan trykke på noen knapper og du vil bli straffet!

Brage klødde seg bak øret og smilte. - Er du sikker på at du er helt frisk? Kanskje du skulle ta noen dager fri, slik at du kan komme til sans og samling?

Konsulenten knyttet neven og hyttet mot Brage i den svarte natta. I sinne ropte han til Brage. -Du er ikke annet en et lite kryp, en som er i min posisjon kan knuse bedritne kryp som deg. Jeg har makt og venner med makt, jeg bestemmer hvor du skal gå og hva du skal gjøre. Umotiverte slappe døgenikter som deg knuser jeg som en mygg mellom mine fingre. Få deg noe fornuftig å gjøre. Bøy deg etter min vilje nå, ellers blir det månelyst her!

-Ja, du sier noe, sa Brage rolig. -Men jeg tror nok du er litt forvirret. Kanskje du er smittet av et virus eller noe? Du burde slappe av mer, kanskje begynne å meditere?

- Men i svarte granskauen da mann, sa Konsulenten. Han rev av seg jakka og kastet den i bakken mens han ropte de verste orden han kunne. Så ble han stående å puste og pese mens øynene freste av rasende sinne. -Jeg er en spinndoktor og finansfyrste, diktatorers rådgiver og konsumer av den frie vilje. Jeg er årsak til kriger og lidelser du knapt har sett. I mitt bilde skaper jeg verden, i mitt bilde skal du bøye deg for min vilje. Som jeg sier skal du gjøre, mine forventninger er din forbannede plikt å oppfylle. Forsvinn fra denne mørke skog, for her bestemmer jeg!

-Så du gir deg ikke, sa Brage. - Du forstår det min bleke mann, at kona mi bor her i skogen. For jeg er ektet med den frie vilje. Derfor kommer jeg hit hver natt, så ofte jeg kan. Men fortell meg nå hvem du egentlig er?


Da sa mannen:


Troll kalles jeg

konfliktskaper fyrtårn

fanatikeres hete leie

konsumeres grådighet

lidelsens faste sete

anklageres årsak  

ignoransens bindende lim

hva er vel et troll, om ikke det?


Da svarte Brage.


Dikter kalles jeg

forteller om kildens gaver

bevarer av vekstens minne

en poet, ikke ødelegger

tjener av  det evige nuet

åndens inspirerte beveger

erverver av ordets velsignelse

hva er vel en dikter, om ikke det?Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere