Jostein O. Waage

9

Regjeringen Vedum?

For noen år siden sa Knut Arild Hareide i en litt spøkefull tone at det kanskje var Trygve Slagsvold Vedum som burde bli vår neste statsminister. Den gangen lo folk av det utsagnet, men det er det stadig færre som gjør nå.

Publisert: 6. nov 2020

Senterpartiet har fanget tidsånden om at nærhet til folk er løsningen, og ikke problemet når det gjelder offentlige tjenester. Noen vil nok si at de rett så ofte bikker over i det populistiske, men de snur likevel ikke kappen etter vinden slik Frp pleier å gjøre. De er dessuten et styringsparti som er vant med å ta ansvar.

Arbeiderpartiet og Jonas Gar Støre har frem til nå vært selvskrevne til å ta hovedansvaret om det blir regjeringsskifte etter neste valg. De mange interne stridighetene og en del uheldige uttalelser fra Støre har likevel gjort at det ikke lenger er selvsagt.

I Vestland fylke har Arbeiderpartiet gått inn i et samarbeid med samtlige sentrumspartier der Sp har ordføreren og MDG varaordføreren. Dette viser at Ap  nå også er åpen for samarbeidskonstellasjoner der de ikke har den ledende rollen. Dette bør være interessant også for rikspolitikken.

Vi har i de siste 15 årene sett konsekvensene av at partier fra de ytre fløyene sitter i regjering. Etter 8 år med SV som styrte finans- og skolepolitikk svært langt mot venstre, fikk vi Frp som presset politikken like langt mot høyre. Til slutt sprakk også den borgerlige flertallsregjeringen fordi spriket ble for stort.

En regjering med større tyngde i sentrum der også Ap er med, vil ligge i tyngdepunktet for norsk politikk og vil derfor ha mulighet til å bli stabil over lang  tid. Vi har sett ved valget i USA hvor polariserende det blir når ytterkreftene i politikken får dominere. En slik utvikling bør vi unngå i Norge.

De personlige egenskapene til å være statsminister vil det være delte meninger om. Det er all grunn til å gi Erna Solberg honnør for den jobben hun har gjort, men etter snart 8 år vil det være sundt med et skifte neste år. Jonas Gar Støre vil nok kunne bli en god statsminister, men det var som utenriksminister han ble populær, og den jobben vil nok mange sette pris på å få ham i igjen. 

Trygve Slagsvold Vedum har vokst med rollen de siste årene. Han scorer nå høyt på meningsmålinger om hvem folk vil ha som statsminister. Om han får lede en Ap/Sp-regjering etter valget, skal vi ikke se bort fra at den i løpet av neste periode vil kunne utvides til en sentrumsbasert flertallsregjering.  

Vi går snart inn i et spennende valgår!

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere