Verdidebatt

Ikke hermetiser strandsonen, statsminister!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I søndagsrevyen 4. oktober ble det rapportert om at Høyre vil å åpne for mer privatisering av strandsonen i Norge. Det er ikke noe nytt at Høyre i økende grad ønsker å ta naturopplevelser langs kysten fra den vanlige innbyggeren for å sikre privatpersoner eksklusiv og uforstyrret tilgang til landets kystperler.

Det egentlig oppsiktsvekkende var imidlertid intervjuet med statsministeren i denne sammenhengen. Det hele toppet seg med en ganske så famøs uttalelse: «Naturkrisen må ikke brukes som en unnskyldning for å hermetisere alt.»

Jeg vet ikke om dette er et utrykk statsministeren selv har kommet på eller om det er en av hennes spinndoktorer som står bak, men dette er politikerspråk på sitt aller verste. Eufemisme kalles det på fagspråket, eller sminkeord på godt norsk. Denne teknikken brukes vanligvis for å selge et budskap som man i utgangspunkt vet er nokså upopulært i befolkningen. For allemannsretten langs kysten står sterkt blant Norges innbyggere. Med et sminkeord dekker man det som er ufordelaktig eller noe som ikke skal komme for dagen. Litt sånn som når et offer for mishandling i hjemmet prøver å sminke bort blåveisen. Men under sminken er såret fremdeles der og like blått. Den stygge realiteten blir ikke bedre ved å bruke pene ord.

For hva er det statsministeren egentlig sier? Istedenfor at hun sier rett ut at nå vil Høyre gå aktivt inn for å innskrenke allemannsretten og ødelegge deler av kysten, frata deg og meg tilgang til joggetur langs stranda, grilling i fjæra med familien eller piknik sammen med kjæresten, så snur hun hele debatten på hodet. Og vipps: nå er det ikke lenger regjeringen som må begrunne hvorfor dette inngrepet er en god idé, nå er det turgåere og naturvernere som må forklare hvorfor de vil stå i veien for «utvikling». Dette er ikke noe annet enn en ganske så hårreisende hersketeknikk.

Men uttrykket «hermetisere» kunne ikke være mer upassende i denne sammenhengen. Og egentlig viser det bare at Høyre ikke har forstått hva som hermetiserer et landskap og hva som holder det i livet. Samspillet av liv i fjæra og hva det betyr for kysten og havet er åpenbart ukjent for Høyres liberalistfløy.

Hermetisering er en metode for å gjøre mat langtidsholdbar. Det skjer ved å varme opp maten så bakterier dør. Så lagres den i lufttette beholdere – hermetikkbokser vanligvis. Ulempen er imidlertid at det meste av vitaminer er kokt bort og at smaken er blitt alt annet enn spennende. En kan riktignok overleve på ihjelkokt mat, men i lengden fører den til mangelsykdommer, og gleden over smaksopplevelser forsvinner.

Et landskap blir ikke hermetisert ved vern eller skånsom bruk, men tvert imot ved at sand og fjærestein legges under asfalt eller at eng og svaberg fjernes og erstattes med plen, fabrikkbygninger eller veier. Hermetisering skjer når mennesket tar seg til rette og fortrenger dyrelivet, insekter og mikroorganismer. Det viktigste av liv i strandsonen ser du ikke, for det skjer under bakken.  Har du noen gang tatt med deg barna dine og en spade og gravd litt i fjæra? Har du sett mangfoldet av småkryp, mark eller insektegg. Har du sett begeistringen i øynene til barna dine når de oppdager livet i sanden eller i tang og tare? Alt dette liv er basis for at andre dyr langs kysten kan overleve, både på land og i havet. Hermetisering av natur fører til ytterligere tap av artsmangfoldet.

Nei, statsminister! Det er ikke turgåere eller naturvernere som hermetiserer og dermed ødelegger naturen. Det er det Høyre som her har planer om, og hverken turgåere, naturvernere eller Norges innbyggere for øvrig synes noe om det.

Ernst-Modest Herdieckerhoff, talsperson i Lørenskog MDG

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt