Øyvind Woie

76

Tørk tårene og ta tak

Hva er det med funksjonshemmede som for oss til å gråte, men ellers gjør oss handlingslammet?

Publisert: 24. sep 2020

Mange gråt da Birgit Skarstein svingte seg til topps i rullestol i første runde av TV2s «Skal vi danse». Noen av oss gråter ofte av TV-konkurranser, men det er en tendens til at funksjonshemmede på TV-skjermen utløser mer tårer. Det så vi da Lars Monsen slepte lamme og blinde opp på Snøhetta i tv-programmet «Ingen grenser» og da Tangerudbakken og Dissimilies hadde sin glansperiode.

Hva er det med funksjonshemmede, som får oss med armer, bein og øyne i behold til å gråte? Er det våre dårlige holdninger vi gråter over?

Marianne Knudsen er funksjonshemmet og aktivist. Hun skriver i Aftenposten at hun også gråt. Men det var av glede, fordi Skarsteins deltakelse er et gjennombrudd i funksjonshemmedes likestillings- historie.

- Jeg vil bidra til at alle skal tørre å stå frem som de er, både på dansegulvet og i livet. For det er vi som former det samfunnet vi lever i, skriver Birgit Skarstein på Facebook.

Det er lov å la seg rive med av følelsene. Men hva gjør følelsen med oss når vi senker putene og gråten stilner? Lar vi det vi så være en drivkraft til å forme samfunnet, kirken og det kristne fellesskapet slik at alle kan tørre å være den de er?

I sommer avdekket Vårt Land- redaktør Elise Kruse hvor «blenda-hvitt» det øverste demokratiske maktorganet i Den norske kirke er, det er «rett og slett ikke et eneste menneske med en annen hudfarge» - eller funksjonshemmede kan vi legge til – på tross av en kontinuerlig flom av ord om mangfold, aksept, likeverd, inkludering bygget på kirkens verdigrunnfjell som sier at alle skal med.

I denne utgaven av KABBnytt kan du lese at den blinde forskeren Gaga Chhabra mener funksjonshemmede godt kan være litt mer konfronterende i møte med samfunnet slik at de blir mer synlige. NORCE-forsker Tonje Fyhn og leder i Salt-kirken skriver at «det finnes svært mange troende med funksjonsnedsettelse, men jeg ser svært få i kirkene våre».

7-800.000 personer med nedsatt funksjonsevne er medlem i Den norske kirke og ulike trossamfunn. Når får vi se rullestoler og førerhunder danse inn på kirkemøtet, bispedømmeråd, i forstanderskap og menighetsledelse? 

2 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere